Sagen om Lars Løkke Rasmussens gratis lån af storfiskers sommerhus og deltagelse i samme fiskers firmafest rejser igen tvivl om statsministerens dømmekraft og karakter.

Først er han vred og mopset. Ja, nærmest raser over, at nogen kan være have den frækhed at kritisere ham. Senere rasler skeletterne ud af skabet, for med Løkke er der altid noget at komme efter.

Da sagen først blev rejst fandt Løkke det ulækkert og upassende, at insinuere en forbindelse mellem ham og kvotekonge John-Anker Hametner Larsen, der har tætte forbindelser til partiet Venstre. Da det så viste sig, at Løkke havde boet i mandens sommerhus var meldingen, at Løkke ikke skammer sig over at kende folk i Thyborøn!

Niels Jespersen
Niels Jespersen Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Nej, hvem har også ment det? Det er nok det eneste Løkke ikke skal skamme sig over. Nu er det så også kommet frem, at statsministeren har været gæst ved John-Ankers firmafest i samme periode, som daværende fiskeriminister Esben Lunde Larsen (V) lod 16 stramninger ligge i skuffen, som skulle dæmme op for, at de såkaldte kvotekonger kunne sidde på store andele af fiskekvoterne og dermed skævvride konkurrencen.

Problemet med sommerhusgaven er, at en almindelig offentlig ansat ikke må modtage seks flasker sur rødvin fra en privat virksomhed. Det skyldes frygten for korruption. Løkke selv er næppe korrupt, men han er udrustet med en helt exceptionelt dårlig dømmekraft, når han ikke kan se det problematiske i, at rigets mægtigste mand stiller sig i et taknemmelighedsforhold til en erhvervsdrivende med store økonomiske interesser i regeringens politik.

Juridisk er der måske ikke noget at komme efter. Løkke modtog gaven mens han var folketingsmedlem og indløste den efter han blev statsminister. Det er en klassisk Løkke. Går den så går den.

Man spørger sig selv, hvilke rådgivere Løkke omgiver sig med? Er der virkelig ingen, der forslår, om han ikke for en gangs skyld bare kan betale selv?

Men det er ikke sine spindoktorer, Løkke skal undskylde over for. De tjener en fed hyre på at holde manden ud. Nej, dem der med rette kan føle sig røvrendt, er alle de menige venstrefolk og lokalpolitikere. Når der er blevet længere imellem dem, så skyldes det alene, at de ikke gider være til grin på Løkkes bekostning. Ingen gider sidde i kantinen eller til familiemiddag og forsvare Venstre denne gang, for slet ikke at tale om, at stå og fryse og dele foldere ud ved den lokale brugs ved næste valg.