Det er sin sag at skrive krænkelses-klumme med tunge i kinden i en #metoo-tid.

For her er jo tale om virkelige krænkelser, som man ikke skal gøre grin med.

“Jo,” siger den vagtsomme læser, “men hvad med begrædere af 'ligestillingsmenuer', folk, der bliver krænkede over, at andre spiser kød, eller hvad med dem, der bliver sure over, at nogle klæder sig ud som indianere til en udklædningsfest? Er deres krænkelses-følelser ikke lige så gode?”

Til det er der naturligvis blot at sige: Nej.

“Jamen,” udbryder den vagtsomme (og nu krænkede) læser så, “skal du nu gøre dig til dommer over krænkelses-følelser?” Til det er der kun at svare: Ja.

Krænket er noget, du kan tillade dig at blive, hvis nogen udsætter dig for noget.

Det er derimod ikke en gyldig krænkelse, hvis du tager anstød over ‘noget, nogen gør’ fuldstændigt parallelt med og løsrevet fra dit eget liv. Du kan godt være uenig, og du kan trække nedturskortet, men krænket kan du ikke være.

Manglende eller forkert brug af nutids-r på skrift er et udbredt problem.

Men der er en let metode, man kan benytte, hvis man vil have styr på den lumske endelse: “Prøv med ‘prøver’,” hedder den. Man udskifter det pågældende ord med ordet ‘prøve/prøver’, så giver svaret sig selv.

Manglende eller forkert brug af krænkelser er også et udbredt problem.

Heldigvis er der også her en let metode, man kan bringe i anvendelse. Peter Aalbæk-finten, kunne vi kalde den: “Prøv med Peter Aalbæk“.

Bliver du klappet i røven af Peter Aalbæk, så er du godkendt krænket, hvis du føler dig krænket. Peter Aalbæks hånd skal end ikke nærme sig dine endeballer, hvis du ikke er med på den. Hvis Peter Aalbæk klæder sig ud som indianer til en udklædningsfest, som du måske ikke engang er inviteret til, så kan du stikke din krænkelse langt derop, hvor Peter Aalbæk ynder at klappe. Nemt.

Jeg har endnu til gode at høre eller se et eksempel fra #metoo-bølgen som IKKE er en godkendt krænkelse (men derfor kan de jo godt være derude).

Men jeg ser hver uge masser af ‘krænkelser’, hvor jeg er nødt til at finde det røde gummistempel frem og med døde øjne og mekaniske bevægelser må fatte stemplet, føre det mod stempelpuden, føre det mod papir. Og gentage.

Siden sidste klumme gælder det for eksempel journalisten, der i Politiken luftede sin ærgrelse over, at andre folk har altaner, fordi det “lukker resten af verden ude”. Det samme kan man sikkert sige om journalistens ved nattetide aflåste hoveddør, men lad nu det ligge.

Det gælder i høj grad også for den gruppe af forældre, der blev på deres afkoms vegne blev stødt på manchetterne over matematiklæreren, der bad forældrene tale med deres børn om at komme til tiden, når lektionerne begyndte: Svaret lød, at børnene nok skulle komme til tiden, hvis lærerens undervisning var mere spændende.

Og så gælder det naturligvis også Frederiksbergsk Folkeparti, der har set sig gale på bilernes “jydekroge”, fordi der ville blive bedre plads til at parkere flere biler, hvis hængertræk ikke optog al den plads. De har regnet sig frem til, at der må findes 3.483 biler med “jydekrog” a 10 cm stykket, hvilket svarer til små 350 meter parkeringsplads eller cirka 60 pladser…

Jydekrogs-krænkelsen har, i lighed med mange #metoo-oplevelser, med bagender at gøre - men det ER altså i en anden kategori. Hvis du selv er i tvivl; “prøv med Peter Aalbæk”.