Det sværeste ved at tage coke er, at undgå at få blod på fingrene.

En kæmpebøde, fyring, frakendelse af kørekortet og så naturligvis en tur i mediernes vridemaskine. Dommen var hård for den tidligere Venstrepolitiker Jakob Engel-Schmidt, da det kom frem, at han i juli var blevet taget for kokainkørsel.

Alt for hård mener mange, heriblandt ikke så få borgerlige debattører og mediefolk, der er alt andet end tough on crime, når det er pæne mennesker, der er blevet taget med næsen i sky.

Ifølge Weekendavisens debatredaktør Søren Villemoes var sagen udtryk for skinhellighed. I Berlingske spurgte debatredaktører Anne Sophia Hermansen retoriske, om vi virkeligt var bedre end Jakob?

Ja, i dette tilfælde er vi. I hvert fald det store flertal af os, der ikke har prøvet at køre bil helt psyched up på coke.

Niels Jespersen
Niels Jespersen
Vis mere

Var det Mohammed fra blokken eller udkants-Ronni der havde fucket up, så var hammeren faldet lynhurtigt og benhårdt. De havde været færdige på arbejdsmarkedet med en stor fed plet på straffeattesten. Dem på bunden er der ingen, der skriver forsvarstaler for.

Jakob skal nok klare sig. Han har sin politikerpension at falde tilbage på, og derudover er han en kvik og sympatisk fyr med et godt netværk. Han vil altid kunne finde arbejde. Og mon ikke partiet Venstre, der godt kan sparke sig vej for unge talenter, om et par år vil byde den fortabte søn velkommen hjem?

Hans dom er hård, men sagen er jo den, at mennesker dør i trafikken, og at billister på stoffer og sprut er uforholdsmæssigt store dræbere. Og hvad tror I, det er, de arabiske underklasse-drenge løber rundt og skyder hinanden for på Nørrebro? De slås selvfølgelig om retten til sælge snitter til de unge og smarte. Det sværeste ved at tage coke er, at undgå at få blod på fingrene.

Når man ser den sympati, Jakob omfavnes med af politiker- og mediedanmark, så får man uværligt en fornemmelse af en overklasse, der bare danser rundt på coke og champagne og slet ikke kan se problemet. Og måske gør overklassen også det, men det er jo ikke i orden, bare fordi den gør det.