Søren Paaske er journalist og dækker dansk og international håndbold på BTs sportsredaktion
Søren Paaske er journalist og dækker dansk og international håndbold på BTs sportsredaktion Foto: Christian Liliendahl

KOMMENTAR

Vi skruer tiden knap et par måneder tilbage. Nærmere bestemt søndag 13. december. Danmark havde lige vundet 26-19 over Sverige i VM-ottendedelsfinalen og leveret den suverænt bedste kamp ved slutrunden.

Alligevel fornemmede man på landstræner Klavs Bruun Jørgensen, dér i mixed zone i minutterne efter sejren, at noget gik ham på. Han var ikke ubetinget glad. Han snakkede blandt andet om, at ’ting på holdet undrede ham’, og at det ville han ’tage fat på’, når turne-ringen var slut.

Nu ved vi, at Klavs Bruun Jørgensen mere end nogen anden hentydede til den nu fyrede Mette Gravholt og hendes opførsel.

Jeg har talt med en række centrale kilder med indsigt i forløbet og kommer her med mit bud på, hvad der er gået galt mellem den erfarne stregspiller og landstræneren.

Og virkeligheden er, at Mette Gravholt allerede underskrev sin egen fyreseddel under VM-slutrunden og har været ’dead woman walking’ lige siden.
Tingene eskalerede for alvor, da Gravholt stillede sig op i TV2s studie i Boxen i Herning og sagde, at hun aldrig blev fan af landstræner Klavs Bruun Jørgensens måde at spille håndbold på. Det var direkte i strid med landstrænerens værdier og ønske om at indføre en mere loyal holdånd end den, der har præget kvindelandsholdet i en årrække.

Klavs Bruun Jørgensen ser det nemlig som sin vigtigste opgave at ændre den forkælede kultur, der i de seneste år under forgængeren Jan Pytlick forpestede landsholdet. En kultur, hvor det for enkelte spillere har handlet mere om ’mig, mig, mig’ end holdets bedste.

Han vil have spillere, der accepterer at sidde mange minutter på bænken og stadig bakker op om holdet. Han vil skabe et slagkraftigt kollektiv – i erkendelse af, at det er det, der kan bringe Danmark til tops, fordi der lige nu mangler spillere med individuel verdensklasse.

Og sådan et kollektiv kan åbenbart ikke skabes med Mette Gravholt på landsholdet.

Men det handler naturligvis ikke blot om en udtalelse i et tv-studie. Det er blandt både ledere og spillere blevet opfattet som et problem, at Gravholt, der beskrives som både intelligent og retorisk stærk, har evnet at præge sine holdkammerater med de negative synspunkter, hun har haft.

Har hun været utilfreds med landstrænerteamet, spillet eller taktikken, har hun gerne luftet den utilfredshed over for de øvrige spillere, og hun har på den måde forsøgt eller mere ubevidst risikeret at trække stemningen i en negativ retning.

Ligeledes har hun skældt ud på sine holdkammerater, hvis de ikke har spillet hende i situationer, hvor hun mener, hun skulle have bolden – berettiget eller uberettiget. Og de skældud har fundet sted både under kampene, og også efterfølgende på spillerhotellet.

Samtidig har der heller ikke været en opfattelse af, at hendes opførsel på bænken, hvor hun tilbragte overraskende lang tid, hele tiden var til holdets bedste.

Men fordi hun har haft en vis status, har ingen i spillertruppen turdet eller ønsket at tage konfrontationen med hende. Nu tog Klavs Bruun Jørgensen i stedet konsekvensen med en ydmygende fyring, der hører til sjældenhederne i dansk håndbold. Så er spørgsmålet, om udrensningen stopper her.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.