Foto: Christian Liliendahl

KOMMENTAR

Så steg temperaturen på medalje-termometeret. Danmark demonstrerede med en meget sikker sejr på 30-22 over Ungarn, hvorfor EM-målsætningen lyder på minimum en semifinale, og hvorfor den internationale håndboldverden betragter danskerne som et rigtigt solidt bud på en medaljetager ved dette mesterskab.

Men hvad er forklaringen på den mere langt mere overbevisende og helstøbte indsats, landsholdet pludselig leverede efter de to halvforkølede første forsøg mod Rusland og Montenegro.

Ja, som altid når dette landshold spiller, så hænger det i høj grad sammen med ham med det lange hår og nummer 24 på ryggen. Mikkel Hansen. Han har ikke været dårlig i de to første kampe, han har bare ikke præsteret på sit uhyggelige topniveau. Det har været mere middelmådigt og anonymt end forventet. Og det har kickstartet debatten om, hvorfor stjernen ikke leverede på samme niveau, som det han har spillet på i efteråret i Paris SG, hvor han her halvvejs i sæsonen er topscorer i både Champions League og den franske liga.

Den debat fejede Hansen af banen med en kost af de helt store i en fuldstændig sublim første halvleg. Seks scoringer på syv skud. Tilsat et antal assists, der nærmede sig den tocifrede størrelse. På 30 minutter. Så blev signalet ikke meget tydeligere til dem, som måtte have tvivlet på Mikkel Hansens kompetencer eller EM-form.

I forhold til Mikkel Hansen synes jeg også, det er værd at hæfte sig ved, at landstræner Gudmundur Gudmundsson til Ungarn-kampen havde rystet posen og smidt Mads Mensah Larsen på banen i stedet for Rasmus Lauge, som slet ikke har præsteret som forventet i de to første kampe. Det skifte så ud til at behage Mikkel Hansen i stor stil.

Fra playmakerpositionen tvang Mads Mensah tempoet i vejret, og det er, når tempoet er højest, at Mikkel Hansen er skarpest - og dermed er det også den recept, der gør Danmark skarpest. Så herfra vil jeg da gerne opfordre landstræneren til at give Mensah et skud fra start igen i næste opgør - det fortjener han efter indsatsen mod Ungarn. Og jeg tror også, det vil gøre Danmark til et bedre hold lige nu.

Nu skal det hele dog ikke handle om Mikkel Hansen og offensiven. Forsvaret fortjener også at blive fremhævet efter en flot indsats, hvor de formåede at styre de store og stærke ungarer, selvom danskerne ikke rent fysisk kunne matche dem.

Men der blev spillet rigtig klogt i den danske defensiv, hvor specielt Henrik Toft og Henrik Møllgaard hævede niveauet og skabte større tryghed, end hvad vi oplevede i kampene mod Rusland og Montenegro. Fortsætter den udvikling, lover det godt for resten af EM. Der bliver stadig lavet lidt for mange straffekast efter min smag på grund af fejlplaceringer og forkerte byt i fireblokken, men det er skønhedsfejl, som bør kunne justeres før mellemrunden.

Det var på dette stadie, Ulrik Wilbek i gamle dage - som jo i virkeligheden kun er to år siden - ville have sagt, at ’nu begynder EM for alvor’. Den retorik benytter Gudmundur Gudmundsson ikke, for ham er hver kamp derimod en finale. Men det ændrer dog ikke på, at slutrunden nu bevæger sig ind i sin afgørende fase. Og det er med dansk pil op, en gruppesejr i bagagen efter tre sejre - og nok så væsentligt fire point til det samlede regnskab i mellemrunden, hvor Spanien, Tyskland og Sverige venter.

Danmark lægger allerede ud med det, der på papiret ligner en gruppefinale, når de søndag aften møder Spanien i Wroclaw, som landsholdet nu flytter til. Her bliver danskerne matchet med det mandskab, der sammen med Frankrig er turneringens største guldfavoritter. Jeg glæder mig enormt meget til at se danskerne blive testet af mod en modstander fra den allerøverste hylde. For det vil give os svaret på, om det også er der, Danmark hører til ved mesterskabet i det polske.

Og så er det bare endnu et skud lækkert krydderi på toppen af det opgør, at danskerne tørster efter revanche, efter de røg ud af VM sidste år med en spansk scoring i sidste sekund i kvartfinalen.

Herefter venter altså Sverige og Tyskland i nævnte rækkefølge. Den menu giver i min optik kæmpe store danske muligheder for en plads i medaljekampene - for hverken tyskerne eller svenskerne, der begge er hårdt ramt af afbud, har set skræmmende ud. Så jeg kan sagtens få øje på den danske vej til Krakow og semifinalerne. Det kræver, at holdet fastholder niveauet fra sejren over Ungarn - men hvorfor skulle vi ikke også tro på, at de gør det?

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.