Hvis vi i Danmark vil demokratisere den offentlige debat, skal vi have et opgør med den ansigtsløse debat på internettet.

Nu kommer der et forbud mod burkaer i Danmark. Både Venstre og Liberal Alliance er blevet overbevist om, at det er en god idé at begrænse danskernes ret til selv at bestemme, hvilket tøj de skal gå i.

I debatten om burkaer er det flere gange blevet fremført, at 'vi skal kunne se folks ansigter'.

Et argument, som i visse situationer naturligvis er godt og relevant. For ingen, heller ikke burkaklædte kvinder, kan påberåbe sig retten til at skjule deres ansigter i alle dagligdagens situationer. Det kunne være på arbejdet, i paskontrollen eller i undervisningssituationer.

I Danmark har vi i mange år haft maskeringsforbud i forbindelse med demonstrationer – og sådan skal det også være. For i den demokratiske debat skal folk naturligvis stå frem med åbent ansigt – ellers går det demokratiske element ud af debatten.

Siddik Lausten, gymnasielærer og debattør Vis mere

Men et af tidens helt store demokratiske problemer er den 'virtuelle burka', som alt for mange danskere 'iklæder' sig. Det er den burka, der skjuler deres identitet og deres ansigt, når de sidder trygt bag deres computerskærme og deltager i debatter på de sociale medier eller i kommentarsporet på netaviserne.

Som offentlig debattør står jeg frem med navn og ansigt. Det er et ufravigeligt princip i et velfungerende demokrati - vil man deltage i debatten, skal man stå ved sine holdninger.

Internettet og især de sociale medier har skabt mulighed for, at alt for mange kan sidde bag deres computere uden at ville vedkende sig sine holdninger. Bag deres skærme kan de enten lave debat eller deltage i debatten, men det er langt farligere for demokratiet, at folk, der vil deltage i debatten, ikke også vil stå ved deres holdninger, end at der går 20-30 kvinder rundt i burka i Danmark.

Vi, som deltager i den offentlige debat, oplever alle personangreb, trusler og andre nederdrægtige kommentarer – og rigtig mange af de kommentarer, vi modtager, kommer fra anonyme danskere, der har oprettet falske profiler på eksempelvis Facebook. På flere netaviser, eksempelvis hos Ekstra Bladet, er det endog muligt at oprette anonyme profiler, så danskere uden at skulle stå til ansvar for deres ord og meninger kan udgyde alverdens påstande, trusler og meninger. Det er udemokratisk, og det smadrer den åbne og frie debat, der er så vigtigt i et borgerligt, liberalt demokrati som det danske.

For folk må selvfølgelig mene, hvad de vil, og debatten skal naturligvis være fri og åben – der skal være plads til, at vi debatterer – også på internettet. Men debatten er ikke, som mange har postuleret, kun blevet demokratiseret af internettet og de sociale medier – det er ikke demokratisk at debattere anonymt, og derfor er en alt for stor del af debatten i dag præget af udemokratiske danskere, der ellers i deres kommentarer ofte påstår, at de i er gang med et forsvar for demokratiet mod antidemokrater.

Men de virkelige antidemokrater er de, som ikke står ved deres holdninger i debatter, og de, som truer andre i debatten. For ikke nok med at de skjuler deres identitet, så er deres udemokratiske væsen med til at skubbe demokratiske danskere ud af debatten – for hvem orker at stå model til anonyme trusler og skældsord?

Det er et mageløst hykleri, når danskere på den ene side påberåber sig et krav om at skulle se andre danskeres ansigt på gaden, men samtidig selv fremstår ansigtsløse, når de debatterer på internettet.

Både aviser og sociale medier burde tage større ansvar for, at den demokratiske debat på internettet kommer tilbage på sporet. De er nødt til at gå forrest i kampen mod de falske og anonyme profiler, som er en alt for stor del af debatten.

Det er på tide, at den virtuelle burka bliver sendt ud af debatten – det har den demokratiske debat fortjent.