Vores forbrug af alkohol er helt vanvittigt. Det skyldes, at vi ikke finde ud af at feste uden at være fulde. En typisk dansker kan simpelthen ikke smide hæmningerne, før promillen er over 1,0.

Det hæmningsløse forhold til alkohol for at smide hæmningerne fører til, at vi i gennemsnit drikker mere end ni liter ren 100 procent alkohol om året. Det alt for store alkoholindtag øger risikoen for 200 forskellige sygdomme, og 122.000 børn vokser op i en familie med alkoholproblemer.

Jeg er selv holdt op med at drikke alkohol. Også når jeg er til fest. Det er ikke fordi, jeg aktivt har prøvet på at lade være med at drikke. Jeg har arbejdet med det den anden vej rundt.

For tre år siden fik jeg nemlig den idé at begynde at gøre det, jeg kunne lide at gøre, når jeg var fuld og til fest, mens jeg var ædru. Jeg vil ikke gå i detaljer med, hvad det er, da min teenage-datter nok vil synes, det er mega pinligt. Men det er noget med at turde være lidt skør, også til hverdag.

Konsekvensen af det projekt var, at jeg gradvist mistede lysten til at drikke alkohol, og efter et års tid var lysten til at drikke mig fuld helt væk. Samtidig er min hverdag blevet en hel del sjovere.

Den danske festkultur er dobbelt syg: vi kan kun finde ud af at feste, når vi er fulde, og druk er den primære aktivitet, når vi er til fest.

Vi mødes for at drikke. Det er en ond, selvforstærkende cirkel, hvor det kan være svært at finde en vej ud, da det er en massiv kultur med stærke sociale normer, der fastholder systemet. Og der er en stor industri af producenter, barer, natklubber, koncertarrangører, fodboldklubber og andre sociale mødesteder, der lever af at sælge alkohol.

En sund festkultur omfatter, at vi beruser os i noget andet end alkohol, og at vi gør noget andet sammen end at drikke os i hegnet.

Jeg er selv begyndt at holde krammefester. Det er fester, hvor vi beruser os i fysisk berøring i stedet for alkohol. Berøring sætter gang i oxytocin og hjernens eget opium, og det kan man blive decideret høj af. Fysisk berøring og nærhed giver samtidig en anden aktivitet i stedet for at drikke – og fysisk nærhed er ofte lige præcis det, som mange drikker sig fulde for at turde. Når først, der er godt gang i berøringshormonerne, så følger den frie snak og dans helt naturligt. Det er en rendyrket hippiefest, hvor selv pot bliver unødvendigt.

Meld dig ind i Københavns Krammeklub på Facebook, hvis du vil med til næste fest.