I disse #metoo-tider, er det tid til at gribe i egen ynkelige barm.

Komikeren Brian Mørk er stået frem og har fortalt, hvordan mænd også bliver udsat for grænseoverskridende tilnærmelser.

Han er siden blevet hånet og tilbudt utallige tudekiks. Men sagen er jo, at han har ret. Kvinder kan også være krænkende, og jeg er ingen undtagelse. Denne klumme skal ses som en klamrians bekendelser.

Jeg er skyldig i at komme med upassende bemærkninger til mænd. Især under indflydelse af alkohol. Det er ingen undskyldning, det forstår jeg nu. Så jeg vil gerne sige undskyld til alle de mænd, som jeg, enten alene eller som en del af en større flok sexistiske kvindesvin, har piftet efter, har gnedet mig for tæt op ad på dansegulvet, og til dem, som jeg har fortalt, at hvis de var mere sexede, ville jeg glide ned af barstolen. Det er klamt, og jeg gør det aldrig mere!

Jeg er skyldig i at komme med uinviterede berøringer. F.eks. hvis jeg taler med en mand, som jeg er interesseret i, så siger al forskning (det vil sige de romantiske komedier, jeg bruger som valid kilde til at forstå kærlighed), at man enten skal røre ved ham – eller ved sig selv (altså ikke på bladre i kødkalenderen-måden, men mere på den sofistikerede sno-håret-om-fingeren-måde), simpelthen for at vise, at man er interesseret. Men sådan er det ikke, forstår jeg nu.

Man skal ikke røre ved nogen, uden at de selv har bedt om det. Jeg aner ikke, hvordan det skal fungere i praksis. Men man må vel spørge pænt, om det er okay, at man holder i hånd, før man nærmer sig. Fra nu af køber jeg i hvert fald to bægre popcorn, hvis jeg inviterer nogen i biffen (ja, så ligestillingsagtig er jeg. Han behøver ikke at invitere og betale. Kun hvis han vil gøre sig forhåbninger om at se mig igen, forstås ...)

Jeg er skyldig i at bruge mine arbejdsforhold til at indlede romantiske forhold. Den unge, uskyldige runner og den populære og succesfulde komedienne. Føj! Jeg vil så til mit forsvar sige, at manden må have været en freak, for jeg var iført fuldt Nalle-kostume, dengang mine moves virkede (Nalle er en karakter, jeg spillede, som vejede ca. 250 kilo og i øvrigt lignede en tudse).

Jeg er skyldig i at opføre mig grænseoverskridende over for samtlige lydmænd, som nogensinde har mic’et mig op. Udtalelser som: ’Mmmn … lidt til højre,’ og ’det kan jo kun blive en dejlig dag, når man begynder den med at blive gramset på af lækre mænd’, hører til i den pæne ende. Men når jeg siger sådan noget, er det for at aflede opmærksomheden fra det akavede i situationen. For at lave grin med noget, som jeg finder ufattelig grænseoverskridende.

Når jeg skal deltage i et interview, har jeg jo iført mig mit mest flatterende tøj, for at se så lidt fed ud som muligt. Men lydmanden, som skal anbringe sit udstyr (det sagde hun IKKE i går ...), hiver op i kjolen og har udsyn til mine rygdeller og fløderanden, der vælter op over mine spanx, så jeg ligner en cellulitisramt vaffelis, og så bliver jeg flov. Og så laver jeg jokes. Men jeg kan da godt se, at det ikke er sjovt for ham. Og jeg kan endnu bedre se, at havde det været en lydkvinde og en mandlig celeb, så kunne det nærmest ikke blive mere #metoo.

Ingen skal misbruge sin magt til at få andre til at finde sig i grænseoverskridende adfærd. Men før man farer i blækhuset. Så prøv lige at lave ’hvis det var en kvinde, der gjorde det over for en mand’-testen. Og brug gerne testen i alle samfundets funktioner: Ville jeg studse over, at en kvindelig sportstræner, trækker min datters bukseben op og puster mit barn på knæet, eller at en kvindelig pædagog skifter mit barn? Nej, vel? Når mænd gør, hvad alle kvinder uden at blinke selv gør, så hold bøtte.

#Metoo er en vigtig kampagne, der skal belyse sexistisk magtmisbrug. Derfor synes jeg, at vi skal indføre selvcensur, så den ikke drukner i bagateller, som vi – hånden på hjertet – alle sammen kunne have gjort os skyldige i. Ellers bliver det fandme også en kedelig julefrokost ...