Vi advarer vores unge mod at dele nøgenbilleder på de sociale medier.

Det er farligt, og børnene ved ikke, hvordan de kan blive brugt imod dem.

Det er en fornuftig advarsel.

Men jeg vil gerne lige advare om, at langt de fleste af os deler noget, der er langt mere risikofyldt at dele – end dillermænd og bare patter.

Internetsikkerhed handler om så meget mere end pædofile og potentielle afpressere.

Det handler om sikkerhed til at være fri. Til at tænke, handle og føle, som man vil. Men den frihed er vi selv med til at give afkald på, ved at invitere private firmaer helt ind i vores allerinderste. Jeg må indrømme, at jeg er rystet over, hvad vi ’helt almindelige mennesker’ er villige til at dele. Eller villige er vel så meget sagt. Det meste af det, vi deler, deler vi, fordi vi ikke ved, at vi gør det.

Højst sandsynligt har du sagt ja til, at et kommercielt firma må læse og ændre i dine sms’er og aflytte dine telefonsamtaler.

Du har sikkert også godkendt, at firmaet må tænde for dit kamera eller mikrofon og filme eller aflytte dig.

Du har faktisk også sagt: ’Ja ja’ til, at firmaet må sælge de her oplysninger til hvem som helst, det måtte have lyst til.

Lyder det som noget, du aldrig ville godkende?

Har du Facebook? Har du godkendt Messenger, så du kan læse dine Facebook-beskeder?

Så har du også sagt ja til alt det, jeg lige har remset op.

Se bare her: https://www.b.dk/nationalt/din-telefon-kan-blive-aflyttet

Måske bliver du forarget, ligesom jeg, og sletter Messenger.

Eller måske tænker du som de unge mennesker, der sender nøgenbilleder: ’Alle gør det jo, så slap dog af’.

Lidt ligesom med overvågning på gaden har vi en tendens til at tænke, at så længe vi ikke gør noget galt, kan det vel ikke være så slemt. Det er jo kun dem, der har noget at skjule, som er bange for at blive overvåget, ikke?

Historisk set har det altid været en dårlig idé med registre over folks politiske eller religiøse overbevisninger.

Registre, som næsten altid er oprettet i folkeoplysningens og statssikkerhedens navn, er endt som redskab til at forfølge bestemte befolkningsgrupper. Folk er endt i koncentrationslejre – eller i Gulag – på den baggrund. Hele byer, fyldt med mænd, kvinder og børn, bliver til stadighed myrdet på dén baggrund. Fordi nogen holder styr på, hvilken baggrund mennesker har. På Facebook registreres så meget mere end politik og religion. ALT, hvad du raser imod eller sympatiserer med, er registreret og lagret.

Har du støttet priden ved at have et regnbueflag på din profil? Så er du registreret som homo-sympatisør.

Har du samlet ind til ofrene i Aleppo? Så er du islam-venlig.

Så hurtigt kan du blive kategoriseret som hørende til en bestemt gruppe.

Man behøver ikke at tage sølvpapirshat på og råbe konspiration for at se, at det er galt, det her. Men hvad skal vi gøre? Det er svært at svare på, ikke? De sociale medier i sig selv er jo ikke dårlige. De er geniale til at skabe kontakt til folk, man har et interessefællesskab med. De kan bruges til at lægge pres på virksomheder eller politikere, som agerer urimeligt. Vi kan stå sammen på Facebook, og der er kortere vej mellem befolkningen og magthaverne på de sociale medier.

Men når oplysningerne om os opsamles og handles, så er vi altså nødt til at reagere og protestere.

Nu taler jeg om Messenger, for det er dét, jeg har opdaget. Men jeg har sikkert – uden at vide det – accepteret, at alle mulige andre har adgang til mine oplysninger. For jeg ved ikke bedre. Jeg er ikke særlig internetklog. Er hverken ekspert eller helt.

Derfor synes jeg, at vi skal kræve af vores politikere, at de beskytter os imod, at vores personlige oplysninger kan handles på markedsvilkår.

Vi SKAL beskyttes, for det er en potentiel fare, og det er umuligt for os at gennemskue det selv.