BTs nye debatpanel med de to kvindelige debattører, Line Ernlund og Lotte Friis (th.)
BTs nye debatpanel med de to kvindelige debattører, Line Ernlund og Lotte Friis (th.)

KOMMENTAR

Kvinderne er alt for usynlige i den danske sportsdebat. For usynlige og for få. Vi mænd bærer en stor del af ansvaret, fordi vi er i klart overtal på de positioner, der bestyrer de traditionelle medier. Men jeg savner også at se kvinderne selv tage ansvar.

Som nogle af jer ved, skød vi i mandags gang i det, vi kalder Danmarks Sportsdebat. Ud over mig selv og BTs øvrige kommentatorer har vi tilknyttet et panel af syv eksterne skribenter med skarpe holdninger og en fortid eller nutid i forskellige hjørner af sportens verden. Fem mænd og to kvinder.

Jeg er superglad for hver og en, og jeg er stolt af, at de har sagt ja til at være en del af BTs univers. Men jeg havde gerne haft flere kvinder med. Målet var, at kønnene skulle være ligeligt repræsenteret, og vi har – tro mig – været i kontakt med mindst dobbelt så mange kvinder som mænd, men er havnet på under halvt så mange.

Jeg respekterer hvert et afslag og hver en begrundelse; barsel, andre engagementer, økonomi, tidsnød, frygt for sammenblanding af interesser og helt almindelig mangel på lyst.

Men det er da tankevækkende, og jeg tror ikke, vi bare har været uheldige. Hvorfor er det så svært at få kvinder med i sportsdebatten? Og hvor er kvinderne, når vi diskuterer på de sociale medier? Ja, der er nogle dygtige, kendte studieværter og journalister, men hvor er de professionelle sportsfolk? Fansene? Der er simpelthen forsvindende få kvinder.

Ja, der er flest mænd på tilskuerpladserne, vores læsere er hovedsageligt mænd, og selv når udøverne er kvinder, er trænerne som regel mænd. Bortset fra en kvindelig praktikant og en kvindelig studentermedhjælper er vi udelukkende mænd på BT Sporten. Det kan utvivlsomt forklare en stor del af det faktum, at vi skriver mere om mænd og mandesport end om kvinder og kvindesport.

HVORFOR ER DER IKKE FLERE KVINDER I DEN DANSKE SPORTSDEBAT? KOM MED DIN MENING OG DELTAG I DEBATTEN INDE PÅ SPORTENS FACEBOOK. SÅ TRYKKER VI DE BEDSTE INDLÆG I AVISEN FREDAG. DU KAN OGSÅ SKRIVE EN MAIL TIL sportsdebat@bt.dk

Senere i maj skal jeg mødes med en gruppe studerende fra RUC, der skriver projekt om kvinders repræsentation i medierne – med fokus på fodbold. Det er fjerde gang inden for et halvt år, jeg deltager i noget lignende, og i det mindste har det da et vist akademisk fokus for tiden, at andelen af kvindelige kilder i sportsjournalistik er lille.

En slutning kunne være, at de ikke får tilbudt taletid nok, og det ville næppe være helt forkert. Men det ville sørme være mindst lige så lidt forkert at konkludere, at kvinder i langt mindre grad end mænd takker ja, når de bliver tilbudt taletid, og i øvrigt langt sjældnere selv tager sig taletid eller gør opmærksom på, at de har noget at sige.

En undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder viste ifølge Berlingske tidligere på året, at hvor mænd der deltager i debatter oftest bliver kritiseret for deres politiske ståsteder, mens kvinder i langt højere grad bliver mødt med sexistiske kommentarer. Og hvor de fleste mænd oplever kritikken af dem som »generaliserende«, oplever kvinder i højere grad »nedsættende«, »krænkende« og »chikanerende« kritik.

Det samme gør sig sikkert gældende i sportsdebatten, og det er skammeligt. Uanset hvor let det måtte opfattes for mig at sige, bliver jeg bare nødt til at opfordre kvinderne til selv at gå forrest. Kom nu frem, kvinder. Jeg tror, vi kan lære noget af jer. For eksempel at ringe til jer, næste gang vi har brug for at høre noget kløgtigt.

SMS

Hitter på Facebook