Tillykke til de danske håndboldherrer med BT Guld, udøvernes egen pris for årets sportspræstation.

Det var med stolthed, jeg i aftes kunne overrække checken ved det store sportsshow i Herning, og det er forhåbentlig med stolthed, at håndboldherrerne modtog kollegaernes hyldest.

Jeg er ikke i tvivl om, at de ved, at de præsterede noget ekstraordinært, da de i Rio voksede som hold og endte med at besejre de ellers så suveræne franskmænd i en finale, hvor de hele vejen igennem lignede ægte olympiske mestre.

Men jeg ved også, at mange spillere følte, at den helt store fejring udeblev, fordi det meget hurtigt blev hverdag i klubberne efter hjemkomsten fra Brasilien, og fordi noget af glæden blev overskygget af de intriger mellem spillere, trænere og sportschef Ulrik Wilbek, som vi på BT og TV2 kunne afsløre efter OL, og som førte til sidstnævntes afgang.

Lørdag aften fik I hyldesten, og den var fuldt fortjent.

Allerede da vi i går morges annoncerede de tre nominerede – Pernille Blume, Sara Slott Petersen og håndboldherrerne – fortalte jeg, at det var en historisk tæt afstemning, der førte til håndboldlandsholdets endelige sejr.

Uanset hvem, der havde vundet, havde det været fortjent på et år, hvor præstationerne stod linet op i en mængde så overvældende, at det udviklede sig til et luksusproblem blot at pege på de 10 kandidater, der skulle indstilles.

Men det endte med håndboldherrerne og det, jeg vil kalde en meget dansk sejr, hvilket er ment med al den kærlighed, man kan tænke sig.

Hvor Pernille Blume og Sara Slott Petersen havde været mere globale valg, som man havde forstået verden over, var håndboldherrerne en sejr for håndbolden og den sportsgren, vi bryster os af selv at have opfundet, og som målt på foreninger herhjemme kun overgås af fodbold.

Det er en sejr for en sportsgren, rigtigt mange kan identificere sig med, og over to millioner danskere kiggede med, da Danmark besejrede Frankrig i finalen. Vi er vant til at se håndbold, og under den lange turnering fik vi i bedste sendetid tid til at opbygge drømme, håb og forventninger.

Således også speedwaykøreren Nicki Pedersen, der er blandt dem, der har stemt på håndboldherrerne, og som fra scenen hyldede dem lørdag aften.

Han fremhævede holdånden og den danske underdogs kamp mod den franske overmagt, som nogle af de kriterier, der gjorde, at han havde stemt på netop håndboldherrerne.

Jeg er sikker på, det også har spillet ind på mange af de andre jurymedlemmers stemmeafgivelse, og – for nu at blive i gætterierne – jeg er sikker på, at mange danskere hjemme i stuerne er blevet forført af det samme.

Når vi fra på onsdag igen skal følge det danske landshold til VM i Frankrig, vil det være under endnu større bevågenhed, end OL i Rio.

Succesen har skabt forventninger, der allerede fra den første kamp på fredag vil skabe høje seertal, og på den måde er det OL-guld, der blev fejret i aftes også en genfødsel af interessen for det landshold, der var lige ved at miste pusten efter nogle magre år. Det var reetableringen af herrehåndbolden som afsender af den begivenhed, der samler nationen i januar.

Kære håndboldherrer, tillykke med BT Guld og held og lykke til VM i Frankrig.