»I want to update the world on Iran.«


Sådan indledte Donald Trump sin ventede tale fra Det Hvide Hus og meddelte derefter, at USA trækker sig ud af den atomaftale, der blev indgået for få år siden og samtidig indfører skrappe økonomiske sanktioner overfor Iran.

Talen var kontant, og dermed blev dagen i dag dramatisk i verdenshistorien.

Præsident Trump har igen og igen talt direkte om atomaftalen og har ofte kaldt den for den dårligste aftale, nogen amerikansk præsident nogensinde har indgået.

Aftalen blev afsluttet i 2015 af Barack Obama med de mest betydningsfulde lande på den ene side - inklusiv Rusland og Kina - og Iran på den anden.

Aftalen krævede, at Iran nedlagde sit atomprogram mod, at landet fik adgang til de mange indefrosne milliarder i USA.

Donald Trump trækker nu USA ud af en aftale, der blev indgået i samarbejde med alle de europæiske allierede, der de seneste uger har forsøgt at overtale Trump til at blive i aftalen. Men hverken Frankrigs Macron, Tyskland Merkel eller senest britiske Boris Johnson kunne overtale Trump, og dermed viste præsidenten også, hvor lidt Europa betyder i den nye Trump-tidsalder.

Donald Trump lytter hellere til sit nye sikkerhedspolitiske team – og her er der ingen slinger i valsen. Iran er et arnested for terrorisme og Iran har ikke overholdt sin del af aftalen, lyder det.

Det iranske styre er bestemt ikke blandt Guds bedste børn og er aktivt involveret i de fleste konflikter i Mellemøsten.

Trumps taktik med at skabe en slags diplomatisk kaos kan virke, men det er usikkert. Til gengæld er det sikkert, at vi lever i en verden, hvor Trumps uforudsigelige lederskab dikterer dagsordenen. Verden blev ikke mere sikker her til aften.

midy