I morgen fylder den legendariske penge-gnier, Joakim von And, 70 år som tegnet figur.

De fleste vil nok finde andens nærighed i overkanten, men på nogle områder kan vi måske alligevel godt lære lidt af fantasillionæren fra Andeby.

Ved den nyligt overståede handelsdag ‘Black Friday’ blev der godt nok ført bevis for, at vi danskere er mere end klar til at orientere os i tilbudsaviserne og stå i lange køer for at spare penge på fjernsyn, hvidevarer, og hvad vi ellers jager, når det gælder gode tilbud.

Til gengæld kan vi i BT i dag fortælle, at det blot er hver anden dansker, der nogensinde har afholdt et møde med deres pensionsrådgiver, og at mange end ikke kender risikoprofilen for deres opsparing til alderdommen. Det sidste kan ellers være et meget afgørende forhold med stor økonomisk betydning den dag, man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Så også når det gælder pensionen kan det altså betale sig at være snusfornuftig og undersøge sine forhold til bunds.

“Det er rystende tal,” udtaler en af pensionsselskaberne uafhængig økonomisk rådgiver i artiklen. For det er “rigtig mange penge, vi taler om,” uddyber han.

Det svarer til, at der er rigtig mange danskere, der sparer op i blinde, når de bare lader pensionsordningen passe sig selv.

Hvis man ikke orienterer sig ordentligt i sine pensionsforhold er der også andre faldgruber - der kan for eksempel være stor forskel på, hvad de forskellige pensionsselskaber tager i faste omkostninger for at administrere din formue - her kan også være mange penge at spare ved at opføre sig som forbruger og tilbudsjæger.

Der kan bestemt være fornuft i at pløje tilbudsaviserne igennem, ikke mindst fordi følelsen af at gøre en god handel er vederkvægende.

Men hvis vi tænker lidt mere som Von And ville gøre det på den lange bane, når det gælder pensionen, kan vi slippe for at gå lige så højt op i at gøre det i det daglige.