December er kendt som den mørke tid, hvor der tændes levende lys i de små hjem, inden dagslyset så småt vender tilbage efter nytår. Desværre er det ikke alle, der hylder lyset. I 2017 har vi set flere eksempler på, at embedsmænd slukker på stikkontakten og mærklægger vigtig information.

I går kom det frem, at Forsvarsministeriet i mere end to år har tilbageholdt en rapport om støjgenerne ved de nye F35-fly. Folketinget bad allerede i maj sidste år om at få støjgenerne ved de nye milliarddyre kampfly frem i lyset, Men den gang afviste daværende forsvarsminister Peter Christensen (V), at der ville være nogen problemer med larm fra flyene. Overfor Jyllands-Posten erkender forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, at der alligevel vil være så store lydgener ved de nye fly, at der vil være behov for at ekspropriere nogen af nabogrundene til Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland. ”Der er sket en fejl,” lyder det fra Venstre-veteranen, mens oppositionen nu mener, at Folketinget er ført bag lyset.

Vi spoler lige tiden et par måneder tilbage, hvor udlændinge-og integrationsminister Inger Støjberg (V) igen måtte beklage at have givet Folketinget forkerte oplysninger i den famøse sag om ulovlig adskillelse af asylpar. Sagen har været et grumt eksempel på mørklægning og misinformation af vigtige oplysninger i et brandvarmt politisk emne, og Inger Støjberg skal takke Dansk Folkeparti for, at hun stadig kan kalde sig minister.  

Sammen med den meget udskældte ændring af Offentlighedsloven, som et bredt flertal bestående af den daværende regering, Venstre og Det Konservative Folkeparti stod bag i 2015, er disse sager et tilbageskridt i forhold til at give pressen og dermed befolkningen størst mulig indsigt i vores politikeres ageren.

Vi glæder os alle til, at de lyse aftener vender tilbage. Men er der altid nedrullede mørklægningsgardiner i ministerierne, slipper lyset aldrig ind, og vigtige oplysninger vil forblive streget over med den sorte tus.   tnk