Et upassende spørgsmål. Det kaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) det, da fiskeriordfører for S Simon Kollerup under et samråd i november sidste år spurgte, om statsministeren havde personlige relationer til storfiskeren John-Anker Hametner Larsen.

Men det har siden vist sig at være et yderst relevant spørgsmål. For mens Berlingske har afdækket, hvordan Venstres fiskeriminister Esben Lunde Larsen havde 16 stramninger liggende i skuffen, der skulle dæmme op for, at nogle få fiskere kan have alt for mange fiskekvoter på hånden, har Løkke haft en noget tættere relation til Hametner, end han gav indtryk af under samrådet.

Imens Løkke har været statsminister, har han både lånt et sommerhus af Hametner til en værdi af 10.000 kroner, modtaget beløb til sin fond Løkkefonden gennem velgørenhedsarrangementer arrangeret af fiskeren,  og deltaget i en privat firmafest hos ham. Alle disse forhold har Ekstra Bladet dækket.

Med tre større bilagssager bag sig bør Løkke have lært af sine fejl, men den seneste sag viser endnu engang, at hans moralske kompas ved flere lejligheder har været forkert indstillet.

For det er egentlig ret nemt at sige nej. Der gælder meget klare regler for, hvad offentligt ansatte må tage imod – en sosu-assistent må ikke engang tage imod to flasker rødvin fra en borger. Løkke dækker sig ind under, at han modtog sommerhusgaven til sin 50-års fødselsdag, før han blev statsminister, og det derfor ikke er ulovligt. Men han indløste den altså som statsminister. Siden har der været kraftig kritik af selvsamme storfiskeres alt for mange fiskekvoter. Og her bør Løkkes alarmklokker ringe – statsministeren skal simpelthen lære at sige nej.

Især når han repræsenterer et parti, der i årevis har ment, at man skal passe bedre på borgernes skattekroner i en alt for stor offentlig sektor, så skatten kan sættes ned. Løkke har alt for mange gange vist, at han ikke på det personlige plan har noget problem med at bruge andres penge – på sig selv. Derfor skal han sådan set bare lære det enkle ord – nej, og betale sine egne regninger.