Lad det være sagt med det samme: Det påhviler enhver forælder at opdrage børn, så de lærer at klare sig selv. Dermed ikke sagt, at vi som forældre ikke må hjælpe vores børn.

Men opdragelsen er, som det fremgår af dagens avis, essentiel for, at vi får børn, der bliver lykkelige, selvstændige og stærke voksne. Det mener forfatter og stifter af magasinet ’Nordic Parenting’, der er Danmarks største magasin for forældre, Sofie Münster.

Hun mener også, at for mange af nutidens forældre ikke har redskaberne til at opdrage deres børn. Nu har hun udgivet en bog om, hvordan forældre helt konkret kan gribe opgaven an, så børnene blandt andet lærer at bidrage til fællesskabet og se den store sammenhæng.

En undersøgelse fra analyseinstituttet Wilke viser, at 65,1 pct. af de adspurgte danske forældre har båret deres børns taske for dem på vej til skole eller børnehave, selvom de godt selv kunne. Og 57,6 pct. har ladet deres barn vinde i spil eller lavet særregler, så det blev nemmere for barnet.

Ifølge Sofie Münster er det et problem. For, som hun forklarer, så handler det at bære sin egen taske om værdien i at tage ansvar og bidrage med det, man kan.

Det er en interessant og vigtig pointe. For hvilke forældre ønsker ikke, at deres barn  bidrager med det, som barnet kan – i hjemmet, i skolen, i fritiden og senere på jobbet og i samfundet?

Forældre vil være så gode ved deres børn som overhovedet muligt. Men det er vi altså ikke, hvis vi altid bærer de smås tasker, hvis vi ikke udfordrer dem eller har forventninger til dem.

At være forældre kan være hårdt arbejde, og man kan af og til ty til de hurtige løsninger for eksempelvis at undgå en konflikt på vej ud ad døren. Men overvej alligevel næste gang, du bærer den lilles taske, om du i virkeligheden ikke gør dit barn – eller barnebarn – en bjørnetjeneste.

ufjo