Hvem bestemmer, om bander skal skyde løs på hinanden og os andre i de danske byer?

Der har gennem længere tid verseret en blodig konflikt mellem forskellige bandegrupperinger på Nørrebro i København.

Justitsminister Søren Pape Poulsen har tidligere udtalt, at situationen er ”grotesk”, ”vanvittigt”, og at han med egne ord er ”rasende”.

Regeringen har foreslået 12 konkrete initiativer, der skal stække banderne. Gående fra helt at opløse banderne ved at gøre dem ulovlige (det skal nok hjælpe, tænker man, for hvis der er noget, disse bander har respekt for, så er det jo loven) over indkøb af forskelligt isenkram til overvågning og endelig; flere betjente.

Københavns politidirektør, Anne Tønnes, har også givet et bud på, hvordan man kan stoppe konflikten ved at gå hårdere til banderne. Få dem overvåget, stresset og retsforfulgt. En tip-telefon er sågar blevet nævnt.

“Det er klassisk politiarbejde,” er hun citeret for i Berlingske.

Man har også forsøgt sig med med en larmende helikopter, der hang ildevarslende over byen, og med en mobil politistation på Nørrebro.

Intet har hjulpet.

Men så.

Flere medier har nu rapporteret, at fædre fra Blågårds Plads på indre Nørrebro og fra Mjølnerparken på ydre Nørrebro gennem længere tid forhandlet med nøglepersoner i de to bandegrupperinger (Loyal To Familia og Brothas). Og at der nu er en “våbenhvile” på plads. Forhandlinger, der efter sigende skulle være foregået i en moske.

Hvis det passer, er der grund til umiddelbart at glæde sig over, at kuglerne ikke længere skal flyve om ørerne på os - men dernæst er der lige så god grund til at gyse.

For hvis det passer, er det ikke længere landets politi, retsvæsen eller justitsminister, der bestemmer, hvad der er lov og orden.

I så fald er der en ‘ny sheriffen i byen’. Og så er det ‘far’, der bestemmer. I værste fald med religion som hjemmel.

jora