Jeg kunne slet ikke vente på, at skærmen viste, at hans fly var landet…

Om lidt ville han, min trofaste livsledsager og ægtemand gennem 21 år, komme til syne garvet af solen og med sin gauchohat på. Jeg ville se min eventyrer i øjnene og ikke være i tvivl om vores dybe kærlighed til hinanden.

Men jeg måtte fortælle ham det, der pressede sig på som en champagne, der var blevet rystet. En boblende glæde, udefinerbar skyld og total forvirrethed fyldte mig: Jeg havde mødt en anden mand, som gjorde mig varm, fik mig til at grine, og som jeg dansede så dejligt intenst med. Jeg ville gerne lære ham bedre at kende. Han var en helt anden type end min mand.

Jeg havde mødt ham på en danselejr, hvor jeg også glad, stolt og afslappet fortalte om min mand, der ikke kunne være med i år, da han var på arbejde i Sydamerika. Det føltes ikke forkert. Jeg formede ordene igen i mit hoved: Det er os to, skat, men kan der ikke blive en lille smule plads til ham den anden også?

Birgitte Gyrd og Hans Erik Rasmussen er gift på 25. år og har begge lov til at have partnere ved siden af.
Birgitte Gyrd og Hans Erik Rasmussen er gift på 25. år og har begge lov til at have partnere ved siden af. Foto: Claus Bech
Vis mere

Der var to stemmer i mig, der konstant sagde hinanden imod; 'det kan du godt, du rummer så megen kærlighed.' Og den anden; 'det der kan du ikke, du sårer din mand dybt, det er forkert. Hvad har du gang i, din egoistiske tøjte?'

Min mand blev selvfølgelig noget paf, men tog det overraskende roligt. Sagde han skulle have lidt tid til at tænke og mærke, hvad det gjorde ved ham. Nogle dage efter, kom han og sagde kærligt;

»Jeg synes, du skal tage kontakt til din nye ven. Men så vil jeg også være åben, hvis en dejlig kvinde skulle komme forbi.«

Birgitte Gyrd er billedkunstner og har i flere år malet motiver, der måske underbevidst har handlet om det, at have kærlighedsforhold til flere personer. Her er hun med et af sine malerier og sin mand Hans Erik der, ligesom Birgitte har haft, har en kæreste.
Birgitte Gyrd er billedkunstner og har i flere år malet motiver, der måske underbevidst har handlet om det, at have kærlighedsforhold til flere personer. Her er hun med et af sine malerier og sin mand Hans Erik der, ligesom Birgitte har haft, har en kæreste. Foto: Claus Bech
Vis mere

Så kyssede han mig ømt og gik igen. De næste timer rasede en utæmmelig svær, svær følelse i mig. Jeg så skrækslagen for mig 20 kvinder stå i kø uden for vores ejendom… En grøn slange af jalousi jeg ikke vidste, jeg ejede, spredte sig som gift rundt i min krop. Jeg følte mig helt lammet. Inden dagen var omme havde jeg med tungt sind skrevet et farvelbrev til min nye kærlighed. For selvfølgelig kunne jeg godt se, at min mand og jeg skulle have den samme frihed.

De næste uger blev jeg mere og mere stille, trist og indadvendt – uden at jeg ville det. Det var som om, der var blevet lukket ned for noget meget smukt i mig, der knap var begyndt. Efter nogle uger sagde min mand, han ville tale med mig;

»Jeg ønsker ikke at se min glade og sprudlende kone så nedlukket - jeg vil dig det bedste. Jeg tror på, at han er en god mand, der vil give dig skønne oplevelser. Du har indtil jul til at arbejde med at kunne rumme, at jeg også kan se andre kvinder. Jeg har alligevel ikke rigtig tid lige nu. Du kan se ham en aften om ugen, men vær hjemme kl. 24, og den første tid skal I ikke være sammen seksuelt. Jeg skal have lidt tilvænningstid.«

Jeg kunne næsten ikke fatte, at det var muligt. En uge efter følte jeg mig som en kåd teenager, da vi sad og flettede fingre over middagen, delte følelser og efterfølgende kyssede på sofaen med en ANDEN mand. Det føltes SÅ forbudt og SÅ fantastisk. Det var fint, der var en time hjem i bilen, hvor jeg langsomt lagde oplevelserne med min nye ven bag mig og gjorde mig åben til at møde min mand igen. Holdt jeg aftalerne, gik det faktisk ret ok for min mand. Han sørgede for at være optaget af andre ting disse aftener. Og det betød noget for ham, at jeg var så glad og fuld af overskud – det spredte sig i vores hjem. Der var ikke det, jeg ikke ville gøre for ham. Jeg var dybt taknemmelig og elskede ham endnu mere.

Vi var startet på et nyt eventyr.

Læs mere om Birgitte på hendes hjemmeside Gyrdinde.dk