KOMMENTAR

Det er blevet hverdag i VM-lejren i Anapa. Den slags sker lynhurtigt. Spillerne har trænet tre gange på den perfekte træningsbane nogle kilometer udenfor den dance-elskende turistby. Og den samlede danske sportsjournaliststand har vænnet sig til at fylde kopper og tallerkener med brændte mandler, vaffelkager og alfabetkiks i pressebuffeten. Og ja, her er jeg måske selv den største synder.

Stemningen i og omkring den danske lejr er god. De kaotiske historier omkring Daniel Wass og de vragede profiler Andreas Bjelland og Nicklas Bendtner - og Riza Durmisi - synes glemt, og der er smil på, samtidig med der i høj grad er intensitet på træningsbanen. Der er ikke noget at tage fejl af. Den danske åbningskamp mod Peru på lørdag er en gigantisk kamp for de spillere, der nu slås som løver for at få lov at deltage i den. Det er en fornøjelse at være vidne til.

Netop fordi den begivenhed, der nu skal til at begynde, er så stor, er det både ærgerligt og uhensigtsmæssigt, at landstræner Åge Hareide er fraværende i dagene op til. Ikke på træningsbanen, men når der skal tales med pressen.

Landstræner Åge Hareide har været under stor pres de seneste uger. Især har hans fravalg af Andreas Bjelland og Nicklas Bendtner skabt megen debat.
Landstræner Åge Hareide har været under stor pres de seneste uger. Især har hans fravalg af Andreas Bjelland og Nicklas Bendtner skabt megen debat. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Hareide var til stede og rådighed under tirsdagens første presseaktivitet i Rusland tirsdag morgen, men næste gang han taler, er fredag aften i forbindelse med det obligatoriske pressemøde dagen før kampen mod Peru. Hareide vil have ro og fred og lov til at koncentrere sig om træningen, opladningen og taktikken til weekenden. Sådan lyder meldingen fra DBU.

Det er en skam. Ikke så meget for os i pressekorpset, men for jer derhjemme, som tørster efter nyheder og historier om alt, hvad der har med VM og det danske landshold at gøre. Her har landstræneren altid været hovedleverandøren – uanset om han har heddet Åge Hareide eller Morten Olsen.

Nu tænker du måske: ’Lad nu den stakkels mand få lidt fred og ro’. Og det kan jeg egentlig godt forstå. For selvfølgelig skal der perspektiv på. Det er et hårdt job at være dansk landstræner. Og det er et job, hvor der hives, flås og trækkes tænder ud. Det sætter sine spor.

Hareide har normalt altid stillet sig selv til rådighed, og det giver god mening, at landstræneren har brug for lidt fred efter en tumultarisk periode, hvor der er blevet sat spørgsmålstegn ved mange af hans udmeldinger og beslutninger.

Normalt taler landstræneren med pressen hver dag under en slutrunde. Men Åge Hareide har haft brug for ro de første dage, efter det danske VM-hold landede i Rusland. 
Normalt taler landstræneren med pressen hver dag under en slutrunde. Men Åge Hareide har haft brug for ro de første dage, efter det danske VM-hold landede i Rusland.  Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Men… Og ja, der kom men’et. Det er et VM, vi snakker om. Det er nu, landstræneren skal være tilstedeværende. Også i medierne. Det er nu, bølgen skal startes, og det er nu, begejstringen skal formidles. DBU og landsholdet har i disse dage en unik mulighed for at få så mange danskere ’ind i butikken’ som overhovedet muligt. Og her er landstræneren alt andet lige en af dem, der skal stå med et skilt på maven udenfor. Det gør han ikke. I stedet sendes assistenttræner Jon Dahl Tomasson i vælten henholdsvis tre og to dage før den største danske landskamp i seks eller otte år.

Landstræneren er tilbage bag mikrofonerne på fredag, når der er officielt pressemøde inden Danmarks første VM-kamp mod Peru.
Landstræneren er tilbage bag mikrofonerne på fredag, når der er officielt pressemøde inden Danmarks første VM-kamp mod Peru. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Er der kun tale om to dage? Ja. Men alligevel når man at ’savne’ Åge Hareide i mediebilledet. Det vil formentlig hurtigt være glemt, hvis der er tale om en enkeltstående hændelse. Men det skal helst ikke blive kutyme.