'De har været heldige med lodtrækninger og modstandere.' Det er en af dem. 'Ja, de vinder måske, men det er for kedeligt at se på.' Sådan lyder en anden.

Det er de to største anker, jeg det seneste år igen og igen har hørt fra kritikere af det danske landshold, der tirsdag aften for alvor sparker hul på landsholdsåret 2019.

Det sidste postulat har jeg selv rejst med. I særdeleshed under VM i Rusland sidste sommer.

Nu er VM langt væk. Fokuspunktet i horisonten er nu den EM-slutrunde, der blandt andet afvikles i Danmark og København om 15 måneder.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Kan landsholdet tirsdag aften slå stærke Schweiz på udebane i Basel, vil kursen allerede være sat mod en slutrunde, som de rød-hvide ganske enkelt skal med til.

2019 skal bruges på at komme til EM. Men jeg håber, landsholdet og Åge Hareide også vil udnytte et langtfra uoverkommeligt landsholdsår til at få danskerne bag sig igen. Til igen at få Danmark til at forelske sig i sit fodboldlandshold. Selv om det bliver svært.

VM kastede trods godkendte resultater ikke den eufori og kærlighed af sig, som DBU så inderligt håber at frembringe. Dertil fik hverken spillet, resultaterne eller tilgængeligheden og identifikationen luft nok under vingerne.

Noget så vi naturligvis, og Danmark var ved at vågne, da kroaterne endelig fik ram på Kasper Schmeichel. Men den goodwill, spillerne og brandet 'landsholdet' fik med sig hjem fra Rusland, forsvandt som dug for solen, da spillerne og DBU i efteråret valgte at kaste sig over hinanden i en uskøn konflikt, som er svær at glemme.

 (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Heldigvis synes der nu at være borgfred. Peter Møller har overtaget spillerkontakten hos DBU, og hos spillerne har William Kvist sat sig ved rattet.

Det har efter sigende været særdeles godt for et miljø af spillere og ledere, der burde være to sider af samme mønt, men som til tider har haft svært ved overhovedet at være i stue sammen.

I 2019 er der derfor tilsyneladende ren tavle. Jeg bilder ikke mig selv ind, at Christian Eriksen, Simon Kjær og co. med et trylleslag vinder befolkningen over igen og tager popularitetskampen op med håndboldlandsholdets verdensmestre. Men mindre kan også gøre det.

Resultaterne de seneste par år har givet os god grund til at drømme stort på landsholdets vegne. Men det har alligevel været med en vis distance.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Der skal formentlig en endnu større resultatmæssig slutrunde til end sidste års VM, før Danmark for alvor overgiver sig til dette landshold.

Eller også er det nok med en slutrunde på dansk grund. Uanset hvad vil jeg i 2019 gerne se Åge Hareides hold præparere løjpen på vejen derhen.

Den slags kræver sejre. Blandt andet i store kampe som tirsdagens opgør i Schweiz. Men det kræver også mere ophidsende fodboldspil, end vi har været vant til fra landsholdet i efterhånden mange år.

Det danske landshold har mange gode ting kørende for sig. Nu skal det have danskerne med på vognen.