Jess Thorup er FC Midtjyllands fortid – Kenneth Andersen er klubbens fremtid. Klokken 16 onsdag eftermiddag blev Thorup præsenteret i belgiske Gent, mens Kenneth Andersen samtidig tog plads i Thorups sæde på MCH Arena i Herning.

»Hvem er Kenneth Andersen?!,« tænker du sikkert nu. Og jeg tænkte præcis det samme, da jeg første gang hørte, at den nu tidligere U19-træner skal stå i spidsen for de danske mestre.

Så jeg spurgte mig lidt for. Og Kenneth Andersen, der har ført FCMs U19-hold til tre mesterskaber på fire år samt succes i ungdomsfodboldens svar på Champions League, får fine ord med på vejen. Andersen beskrives som en dygtig leder med stor integritet og massiv opbakning i de omklædningsrum, han har stået i spidsen for.

Så langt, så godt. Og FC Midtjyllands fokus på at finde klubbens nye cheftræner internt kan også give god mening. FC Midtjylland ser sig selv som en væsentligt anderledes klub end Superligaens øvrige klubber. Som en speciel familieklub, hvor værdierne helst skal være indpodet fra begyndelsen.

Jess Thorup var en medgørlig træner, og det samme er Kenneth Andersen, mener B.T.s fodboldkommentator, Søren Hanghøj Kristensen.
Jess Thorup var en medgørlig træner, og det samme er Kenneth Andersen, mener B.T.s fodboldkommentator, Søren Hanghøj Kristensen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

De andre klubber vil sikkert ikke mene, midtjyderne skiller sig ud. Men det mener de selv. Så derfor skal cheftræneren findes i Ikast og omegn – ikke ude på det store trænermarked.

Kenneth Andersen kender FC Midtjylland indefra. Det er én grund til ansættelsen. En anden synes at være magtforholdet i FC Midtjyllands sportslige ledelse.

Jess Thorup var en medgørlig træner. Han satte sig sjældent op mod FC Midtjyllands stærke mænd, Claus Steinlein og Rasmus Ankersen, som bestemmer både mangt og meget på Heden. Han lod dem styre butikken og koncentrerede sig i stedet om sit omklædningsrum og spillet på banen.

Det kommer Kenneth Andersen også til. Måske endda i endnu højere grad. Andersen er firmates mand, og det er netop sådan en, Steinlein og Ankersen ønsker.

Det er helt bevidst, at FCMs ledelse har valgt en træner, der er firmaets mand, fortæller B.T.s fodboldkommentator.
Det er helt bevidst, at FCMs ledelse har valgt en træner, der er firmaets mand, fortæller B.T.s fodboldkommentator. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Men er det ambitiøst nok for en klub, der taler om at blive et ’dynasti’ i dansk fodbold og om at blive en ligeværdig konkurrent til FC København – også på lang sigt? Det spørgsmål er relevant at stille.

Valget af Kenneth Andersen flugter ikke umiddelbart med ambitionerne om at blive en endnu større magtfaktor i toppen af Superligaen – og bryde igennem glasloftet indtil de store europæiske oplevelser og millioner. Den flugter i stedet med den talentudvikling og den store fokus på unge spillere, som midtjyderne har haft så stor succes med.

Så hvad vil FCM? Lige nu synes svaret at være lidt for meget – og lidt for lidt – på én og samme tid.

Det bærer ansættelsen af Kenneth Andersen præg af.