KOMMENTAR

Tre danske hold er videre til den sidste og afgørende playoff-runde, der agerer dørmand ind til millionerne og de interessante kampe i Europa Leagues gruppespil. FC Midtjylland, Brøndby og F.C. København slog sig alle igennem torsdag aften, mens FC Nordsjælland måtte lade livet og vinke farvel til det europæiske rampelys.

Vejen til det gode og lukrative selskab i gruppespillet går for FC Midtjyllands mestre over et spændende 'lokalopgør' mod svenske Malmö FF, mens Brøndby kan få det svært mod belgiske Genk og FC København endnu sværere mod Andreas Cornelius' italienske klub, Atalanta.

Så hvad ender det med? Ét dansk hold i et gruppespil? To? Tre? Eller ingen overhovedet? Det ved vi først om små to uger. Men Danmark skal naturligvis have minimum et og gerne to hold med, når kampene, pengene og de europæiske point for alvor bliver store.

Hvad der de næste to uger bliver mindst lige så interessant at følge som uddelingen af de europæiske adgangsbilletter, er den betydning, de billetter får for Superliga-sæsonen og fordelingen af det danske mesterskab.

Det er de tre største favoritter til titlen, der nu kan gå i et europæisk gruppespil, men de er ikke ens rustet på hjemmefronten, hvis det skulle ske.

Da jeg torsdag aften så Brøndby spille sig videre, blev jeg samtidig endegyldigt overbevist om, at klubben ikke er gearet til at spille på to heste. Går Brøndby i et europæisk gruppespil, tror jeg derfor, det er et endegyldigt farvel til de realistiske mesterskabschancer i denne sæson.

Troels Bech vil uden tvivl købe ind, hvis Brøndby går i gruppespillet, men det vil næppe være nok for et hold med en smal trup i forsvaret og i angrebet – og med en ekstremt krævende spillestil og træner. Se højdepunkter fra Brøndbys Europa League-kamp øverst i artiklen.

Foto: Tariq Mikkel Khan
Vis mere

Det vil da også være for meget at forlange af Brøndby, at de skal være i stand til at spille på begge heste. 'Blot' et europæisk gruppespil vil være en enorm succes og give et gedigent løft på vestegnen. Klubben havde ikke regnet med at være en del af mesterskabskampen i sidste sæson, så der er på mange parametre langt til at kunne både det ene og det andet på samme tid.

Det er der ikke i FC Midtjylland og FC København. De bør begge være gearet til en sæson med græs i begge næsebor, selv om de begge både skal og vil hente forstærkninger, hvis det ender med et europæisk eventyr. Vi kan ikke forvente, at de begge ender i et gruppespil, men vi skal kunne forvente at de - hvis det kommer dertil - kan være i stand til at spille med begge steder. Der er ikke flere lærepenge i kassen, Claus Steinlein!

Foto: Claus Fisker
Vis mere

Begge klubber har efterhånden både det sportslige og det økonomiske fundament til at køre 'dobbeltløb'.

FC København har gjort det masser af gange - nu skal FCM også vise noget. Klubkassen i Herning er foret med millioner, og endnu flere kan være på vej fra Europa League og et muligt salg af Bubacarr Sanneh. En  del af dem bør naturligvis geninvesteres, så mulighederne for dobbelt succes på Heden optimeres.

Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

For sådan er det på trinnet til europæisk fodbold. Der venter både kvaler og muligheder forude. Kvaler på grund af mange og hårde kampe - muligheder for at bruge de millioner, et europæisk eventyr udløser, på også at forstærke sig til Superligaen.

De næste to uger bliver vanvittigt interessante. De kan på mange måder få en afgørende betydning for, hvem der til sidst skal kæmpe om guldet til maj næste år.