Dansk fodbold kan for en stund tørre sveden af panden!

Dagen inden den midlertidige landsholdsaftale udløb, gav spillerne og  DBU lørdag hinanden håndslag på en ny længerevarende aftale gældende helt frem til sommeren 2024.

Det er naturligvis godt nyt. Både at en ny aftale er på plads – og at institutionen ’det danske landshold’ de kommende seks år ikke kan lande i den pinlige og ødelæggende situation, vi har set den seneste måned. Set i det lys kan det næsten kun være glædeligt, at denne aftale er dobbelt så lang som den seneste.

Nu ser parterne fremad, siger de. Og det skal de naturligvis sige, når det skærer i øjnene at kigge i bakspejlet. De seneste uger med vikarlandshold, offentlig mudderkastning og krig på kniven har med et par filmanalogier været en tragedie og en farce på én og samme tid.

Nu er filmen slut. Og heldigvis for det. Nu kan man bare håbe, at både spillerne, Spillerforeningen og DBU er så tilfredse med aftalen, som det ser ud i de obligatoriske pressemeddelelser. Ellers bliver det seks MEGET lange år.

Umiddelbart set ser parterne ud til at være mødtes lidt på midten. Det store problematiske punkt omkring de kommercielle aftaler er løst ved at spillerne må lave personlige aftaler med konkurrenter til DBUs sponsorer, men stadig skal stille op i kampagner med unionens partnere – så længe det foregår i hold. Hvordan det skal foregå i praksis uden DBUs sponsorer rynker panden, kan kun tiden vise!

Arbejdsgiver/arbejdstager-problematikken er sparket til hjørne. Parterne holder fast i en principiel uenighed, men har for en stund lagt den til side. Den kommer utvivlsomt igen længere fremme af vejen.

Spillerne og DBU er altså blevet enige om en ny aftale. Men måske er de i virkeligheden i lige så høj grad blevet enige om at være uenige.