Først et lille råd til alle dem, der har valgt at tage til et socialt arrangement med spisning, for eksempel julefrokost, denne lørdag aften. Sørg for, at du er blandt de første, der sætter dig ned. Vælg en plads med fri adgang til toilettet. Undgå pladsen længst inde i hjørnet, hvor du skal skubbe til talrige grovædere, inden du kan komme ud og tisse.

For netop denne middagsselskabets pladsnitte underviser ubarmhjertigt i en af menneskehedens største brister. Den manglende evne til at flytte sig, når andre skal forbi.

En uacceptabel stor procentdel af klodens befolkning kan simpelthen ikke finde ud af at skubbe deres stol ind mod bordet og væk fra væggen, når en nødlidende person går bag om dem, mens han/hun ihærdigt klemmer sig op mod væggen. Hvis de i deres brandert overhovedet opdager, at andre skal forbi, så rykker de sig ofte ikke ud af flækken alligevel. I stedet foretager de en symbolsk handling, hvor de uatletisk laver en enkelt samlejebevægelse mod bordet, uden at deres stol rykker sig en nanometer. Bagefter spørger de straks:

”Kan du komme forbi nu?”

Nej, hvordan det? Skulle jeg pludselig have smidt cykeldækket om maven, mens du simulerede kunsten at flytte sig?

Jeg forestiller mig, at det lige præcis er disse 'flyt-dig-uden-at-flytte-dig' mennesker, som også på alskens andre måder står i vejen ude i samfundet.

Hvorfor findes der for eksempel mennesker, som stopper helt op, sætter deres indkøbsposer ned og så står ubevægelige, når de er nået tyve centimeter ud af supermarkedet. Her holder de pause. Al færdsel ud og ind er spærret.  Alle vi andre kan enten skubbe eller bare stå bagved og vente.

Det er samme surdej i stormagasinet. Vel oppe ad rulletrappen, så stopper de også op. De tager mobilen frem og spejder lidt efter herretøjsafdelingen og legetøjsforretningen. Men nu kan vi andre ikke undgå sammenstødet længere, da vi bliver ført lige ind i bagenden af dem. Bliver de sure på sig selv, når de bliver tacklet bagfra? Nej. De bliver sure på andre på rulletrappen og beder dem 'passe på'. Vor herre bevares.

Samme folkefærd skal også huske, at når de træder ind i en bus eller et tog, så skal de indtage pladsen længst væk fra det sted, som de kom ind. Ikke optage ståplads lige foran døren. Og heller ikke tjekke mobiltelefonen eller parkere bagage umiddelbart efter, de er stået ud igen.

Går du rundt med en indkøbsvogn i Netto, Irma, Aldi eller et fjerde supermarked, så skal du fra nu af og til den dag, du tager billetten aldrig parkere din vogn på tværs, mens du kigger på sandwichskinke og riskiks. Folk skal ikke tvinges til at spørge dig, om du gider flytte din vogn.

Bruger du rollator? Nej? Så skal du ikke gå i slow-motion gennem befærdede gågader eller trange butikker, men holde et ordentligt tempo. Slet ikke, hvis du følges med nogen. Nogle mennesker tror åbenbart, at livet er en lang Tai Chi lektion. Vi andre skal forbi.

Det  må være muligt for alle mennesker, som formår at opretholde en sober tilværelse, at undgå at deres korpus blokerer for andre. Sørg for at lære det til den kommende travle juleindkøbstid.