Året går på hæld, og igen i år har vi været vidne til tragiske menneskeskæbner og samfundsforhold, som intet vestligt, civiliseret velfærdssamfund kan være bekendt. Her er en top fem over dem, det var mest synd for i 2017.

5. Unge på Roskilde – og deres forældre

På femtepladsen finder vi de unge og deres forældre, som oplevede deres værste mareridt blive til virkelighed ved åbningen af dette års Roskilde Festival: Der var ikke plads i et af campingområderne.

Heldigvis kom mor og far handlekraftigt børnene til undsætning med en shitstorm på Roskilde Festivals Facebook med beskeder som:

»De skulle lave en camp sammen og kunne ikke få plads sammen. Hvor fedt er det så, når det er første festival for min søn?«

»Min datter har altså oplevet, at hendes første Roskilde Festival fik en noget trist begyndelse, da det ovenikøbet havde regnet og ikke var muligt at få slået sit telt op og få tørt tøj på«.

Det forlyder sig, at både de unge og deres pårørende fortsat døjer med traumet fra den dag i Roskilde, som de aldrig glemmer.

4. Christoffer og de andre fædre til fødselsforberedelse

Den nybagte far, Christoffer, oplevede noget skrækkeligt frem til sit barns fødsel. Hans kone spillede nemlig en større rolle end ham under både fødslen og ikke mindst fødselsforberedelserne. Christoffer har heldigvis haft modet til at sætte ord på sine oplevelser, hvor han allerede ved den første scanning »bare fik sådan en lille skammel at sidde på. Her følte jeg mest, jeg var i vejen«.

Den urimelige tilsidesættelse fortsatte helt frem til fødslen, så han følte sig slet ikke klar til den store dag, hvor en anden end ham skulle føde.

Heldigvis formåede Christoffers kone og personalet at sikre en god fødsel helt uden Christoffers rollebevidste, stålsatte og velforberedte hjælp.

3. Ida og de andre studerende, der spiser havregrød

De danske studerende hører til samfundets absolutte bund med elendighed, fattigdom og stress som livsvilkår. Den studerende Ida har dog kunne tage sig tid fra sin travle og pressede hverdag og sat ord på sine lidelser i Politiken med overskriften: Er det fair, at jeg som studerende skal leve af havregrød under min uddannelse?

Tænk sig at så udsatte unge med ringe fremtidsmuligheder skal presses til at spise havregrød. Vi håber, at regeringen sætter ind med akut nødhjælp til de fattige, danske studerende, inden de ser sig nødset til at skulle spise rugbrød også.

2. De autonome fra Ungdomshuset

Politivold finder bestemt ikke kun sted i bananrepublikker. De autonome fra Ungdomshuset, som demonstrerede fredeligt i foråret ved at smadre butiksruder og kaste med brosten, oplevede nemlig, at det var politiet, der tvang dem til at være voldelige.

Det skete nemlig, da ”Politiet optrappede situationen ved talstærkt at rykke ind i forsamlingen og anholde enkelte mennesker”. Hvorfor kunne politiet dog ikke bare indgå i dialog mod de unge brostenskastere?

1. Studerende, der skriver opgaver i hånden

På førstepladsen finder vi endnu engang de studerende. Ikke nok med at de spiser havregrød – nogle statskundskabere har oplevet, at de skulle skrive en eksamen med papir og pen.

En af de sagesløse stakler har taget bladet fra munden – formentlig ovenpå sin hospitalsudskrivelse:

»Rundt i lokalet var der flere, som sad og rystede hånden pga. kramper. Jeg fik både krampe i hånden og et mærke ind i fingeren af at holde på kuglepennen så længe«.

Det vides endnu ikke, om der vil blive rejst sag mod Aarhus Universitet ved menneskerettighedsdomstolen i Haag. Vi håber på, at retfærdighed sker fyldest i løbet af 2018.