Torsdag blev lovforslaget om et forbud mod at bære burka og niqab førstebehandlet i Folketinget. Vi taler om et stykke stof, som kvinder ikke længere skal have lov til at bære i offentligheden, hvis de står til et flertal af de danske folketingsmedlemmer.

Disse forbudsforkyndere har én ting til fælles med religiøse fundamentalister: De tror begge, at det er i orden at detailstyre andres påklædning. Det er så langt fra danske frihedsværdier, og jeg begriber ikke, at de selv kan se, at de gør sig skyldige i netop dét, de ønsker at bekæmpe: Tvang og social kontrol.

Tøj skal hverken tvinges af nogen eller på nogen. Ingen kvinde skal finde sig i at blive fortalt, hvordan hun skal gå klædt. Ingen hensyn skal stå højere end hendes eget ønske. Ingen religiøse, ingen familiære og ingen politiske hensyn kan retfærdiggøre at diktere dresscode.

De danske politikere, der prædiker løs om frihed, ligestilling og danskhed, men samtidig ønsker at tvinge tøjet af mennesker, er ikke én meter bedre end de konservative, religiøse kræfter, de hævder at ville bekæmpe med deres burka-bashing.

Vi hjælper ingen, og et frihedskrænkende forslag som dette skaber kun tabere. De kvinder, der af egen fri vilje ønsker at iklæde sig niqab eller burka, oplever, at staten ikke anerkender deres frie valg til at udtrykke sig som de ønsker.

Disse kvinder oplever, at vores frihedsrettigheder ikke gælder for dem. Og de kvinder, der på ulykkelig vis bliver presset til at bære klæderne af deres omgivelser, de oplever ikke en udstrakt, hjælpende hånd: de oplever, at flere døre nu lukkes for dem, at de stigmatiseres og ikke længere kan færdes i det offentlige rum. Hvem gavner det? Ingen!

Så drop symbolpolitikken. Stop smagsdommeriet over andres stil-valg.