I forbindelse med 'Uge Sex' har jeg i samarbejde med Danmarks Radio været ude og afholde en række outreach sex events for unge fra forskellige ungdoms- og erhvervsuddannelser. Disse events blev afholdt forskellige steder i landet, og særligt var jeg nervøs for at afholde et event på Tech College i Aalborg. Hvorfor?

Jo, fordi publikum her primært bestod af ca. 500 svedende testosteronbomber, som repræsenterer alt det, jeg ikke er. Langt størstedelen var gæve, nordjyske mænd under uddannelse som tømrer, murer eller smed.

Til eventet på Tech College spurgte en fyr fra publikum nysgerrigt: »Er du gay?«. Jeg husker, at der blev helt stille i salen, efter spørgsmålet var blevet stillet. I et splitsekund føltes det som om, at tiden var gået i stå. Alle i salen var tavse og afventede min respons.

Jeg husker en følelse af ubehag og mærkede en trang til at stikke halen mellem benene og løbe ud af salen. Dette var netop et spørgsmål, jeg havde frygtet at skulle besvare foran alle disse mænd.

»Ja, jeg er bøsse,« svarede jeg tøvende. Jeg var overbevist om, at flere i salen ville respondere med afstandstagen og afsky, men jeg tog fejl. Mit værste mareridt viste sig én gang for alle at være indbildsk. Folk klappede, imens flere råbte ting som: »respekt« og »fedt, at du står ved din seksualitet.«

Jeg var chokeret og indså, at min frygt for spørgsmålet i virkeligheden afspejlede en uhensigtsmæssig fordom over for nordjyske, erhvervsuddannede mænd. De var i virkeligheden alt dét, jeg troede, at de ikke var over for bøsser: rummelige, åbne og imødekommende – og jeg glæder mig over, at min fordom officielt er blevet afkræftet.

Min oplevelse er et eksempel på en generel problematik, der eksisterer blandt mennesker, som tilhører minoritetsgrupper. Hvis man f.eks er bøsse, mørk eller muslim, kan man have en tendens til at tro, at andre har negative fordomme rettet imod ens seksualitet, hudfarve eller religiøse overbevisning – og det er vel en fordom i sig selv. En fordom der tit bliver overset.

Selvom man har oplevet at blive diskrimineret, må man minde sig selv om, at der stadig er mange, som ikke dømmer ud fra, hvem man vælger at have sex med, hvordan man ser ud eller hvilken religiøs overbevisning man har. De dårlige oplevelser må ikke forhindre os i at bygge broer, danne relationer og turde at være, hvem vi ønsker at være over for andre.

Alle fortjener en chance. Og vi skylder at give os selv en chance – en chance for at blive positivt overraskede.