I den seneste uges tid, er jeg blevet kaldt en ’dum kælling’, en ’idiot’ og en ’landsforræder’ af mennesker, der syntes, at jeg burde ’lukke i’ eller ’få en kugle for panden’ på baggrund af publiceringen af min klumme ’Helt ærligt Hr og fru Danmark, hvad er det egentlig, i er bange for?’.

Jeg har før undret mig over, at ikke flere deler deres spændende og vigtige synspunkter for offentligheden. Det forstår jeg nu. Det kræver alligevel lidt af den enkelte at acceptere og leve med en viden om, at fremmede mennesker bærer rundt med had til én - eller sågar ønsker dig uheld og død.

Men hvad er det, der får folk til at finde en 23-årig pige privat på de sociale medier og skrive trusler på baggrund af politisk uenighed? Først tænkte jeg, at formålet ved beskederne var at skræmme mig til at holde min mund i den offentlige debat. At mine synspunkter af nogen er blevet vurderet som farlige og som en trussel mod samfundet. Ved nærmere eftertanke tror jeg, at beskederne i mange tilfælde skal forstås som en ugennemtænkt reaktion på frustration.

Siden vi begyndte at bruge de sociale medier, har vi set en tendens til, at både offentlige og private personer er blevet udsat for trusler eller det, vi kalder ’cyber mobning’. Astrid Haug, der er ekspert i sociale medier, forsøger at forklare denne tendens ved, at vi kan have svært ved at forholde os til, at der sidder 'ægte mennesker' bag skærmen i den anden ende.

Hun beskriver, at nogen har et liv online og et andet offline. Når de er online, eksisterer andre mennesker kun som koder. Men sociale medier er lige så virkelige som den fysiske verden, og hun mener, at vi i den grad brug for at forstå sociale medier som en del af virkeligheden frem for et parallelt univers.

Jeg er helt enig med Astrid Haug i, at det er enormt vigtigt, at vi begynder at forstå de sociale medier som en del af virkeligheden. Vi skal behandle vores medmennesker, som vi behandler dem, når vi ikke har en skærm og flere kilometers distance mellem os.

Dette er vigtigt både for det enkelte 'offer' for trusler eller mobning, men også for hele samfundet og demokratiet. Vi har ytringsfrihed i Danmark, og det er en forudsætning for, at vores demokrati kan fungere, at vi kan have en åben og konstruktiv debat. Uenigheder er et resultat af, at vi har flere forskellige synspunkter og perspektiver, som vi kan og bør blive ved med at lære af.

Længe leve den offentlige debat! - Og nej, ytringsfrihed er ikke retten til mobning eller dødstrusler.