Vi har mistet en unik person uden sidestykke, som alle danskere har haft et forhold til. Nu er Prins Henrik desværre ikke længere iblandt os og har fået fred. Igennem sine mere end 50 år som Prins af Danmark har han sat et aftryk, der aldrig vil blive glemt, og det skylder vi ham en stor tak for.

Prins Henrik ville ikke bare passe ind fra dag et. Han ville skabe sin egen tilværelse og sit eget liv. Sommetider imod traditionerne, men han var en gave at have for vores kongehus, og det vil han også være i mange år fremover. Mange vil måske huske ham for hans sidste år, hvor sygdom fyldte en stor del af hans tilværelse, men han var så meget mere end det.

Han bør være en inspiration for danskerne. Prins Henrik omfavnede ikke Janteloven. Nej, han udfordrede den. En verdensmand, der tog imod verden med åbne arme og som gerne ville fortælle videre om den til danskerne.

Vin, parfume, digte, skulpturer, kogebøger og Danmarks Eksportråd er blot nogle af de ting, som Prins Henrik har lagt navn og kræfter i igennem tiden. Han har udnyttet de fantastiske muligheder, som han har fået og ikke holdt sig tilbage i Jantelovens navn. En sand levemand, som gerne ville leve et liv udover det sædvanlige, og det gjorde han så sandelig.

Det bør minde os alle om at udnytte de muligheder, som vi får igennem livet og ikke lade dem gå forbi.

Prins Henrik har begejstret danskerne gang efter gang og er aldrig gået i et med væggen. Han har ikke været bleg for at tage en slange på hovedet i Randers Regnskov eller klæde sig ud som panda for at drille gæsterne til en middag hos Verdensnaturfonden.

Han har udfyldt sin vigtigste opgave til punkt og prikke i rigtig mange år, nemlig at være støtte til Dronningen. En opgave, der kunne være Prinsen utaknemmelig til tider, og det var måske ikke altid uden problemer, men det ændrer ikke ved, at han var fantastisk for Dronningen at have som livspartner igennem mange år. Uden ham kunne Dronningen ikke have ledet Kongeriget Danmark på den måde, som hun har gjort, og det skylder vi Prins Henrik stor tak for. Det var hans fornemmeste opgave, som ingen må glemme, at han udførte på bedste vis i mange år.

Hans sidste tid var præget af sygdom, hvilket satte sine spor, men han stoppede aldrig med at nyde livet. Han blev ved lige til det sidste, og lige præcis dette bør danskerne tage ved lære af. Der er et liv, der er større end det trivielle, og det bør vi alle efterstræbe, ligesom Prins Henrik prøvede på.

Vores allesammens Prins Henrik er gået bort. Han vil aldrig blive gemt og vil altid være savnet af mange. Må han hvile i fred, og lad os alle huske ham for de fantastiske ting, som han har udrettet, og hvilken inspirationskilde han bør være for os alle.