År efter år er tyve på spil rundt omkring i Danmark. Nogle går efter dyre smartphones, computere og ure, men så har vi også en helt speciel tyv, der særligt bevæger sig i Nordsjælland. Det er udligningstyven, som hvert år kommer og flår større millionbeløb ud af flere kommunekasser, mens kommunerne kan stå magtesløse tilbage uden muligheden for at gøre noget som helst. Det skal vi have sat en stopper for!

I Lyngby-Taarbæk betaler hver enkelt borger i gennemsnit 7.968 kroner i 2017 til udligningsordningen. Penge vi aldrig ser komme til gavn i vores lokalsamfund. I stedet er det især de nordjyske kommuner, der får glæde af pengene. De kan så bruge pengene til at bygge nye store flotte sportshaller og skoler, mens vi selv må holde igen i Lyngby-Taarbæk, fordi vi ikke har pengene til det efter at have mistet flere hundrede millioner kroner årligt i udligning.

Udligningsordningen er den rene socialisme, hvor man tager penge fra de kommuner, som klarer sig godt, og så giver man nogle af deres penge til de kommuner, der klarer sig dårligt. I stedet for burde de kommuner, der klarer sig godt, belønnes for det, så de andre kommuner kunne blive inspireret af dem og gøre det endnu bedre selv.

Incitamentsstrukturen er fuldstændig fraværende i det nuværende system. Det er vigtigt, at alle kommuner har en fordel af at have økonomisk vækst og dermed skabe fremgang i deres skattegrundlag. Sådan er det bare ikke i dag, hvor man kan drive en kommune ineffektivt og køre den i sænk velvidende, at man så blot vil modtage flere penge i udligningsordningen næste gang, som man tager direkte fra de dygtige kommuner.

I dag har kommunerne ingen grund til at skulle reducere behovet for offentlig forsørgelse. En velstandsstigning vil blot betyde, at man vil modtage flere penge i udligningsordningen. Eksempler som disse findes der mange flere af, og det er fuldstændig skævvridende, at der er så store forskelle på incitamentsstrukturen i de forskellige kommuner.

Denne ordning er der desværre ringe udsigter for bliver ændret inde i Folketinget. Her er det kun Konservative og Liberal Alliance, der for alvor vil sætte en stopper for tyveriet fra de dygtige kommuner. Udsigten ser dog endnu værre ud. For med det nuværende flertal i Folketinget ser det ud til, at flere kommuner i de kommende år skal op med endnu flere penge af lommerne til andre kommuner. En regning, der ender hos alle skatteyderne og let kan ende med flere skattestigninger, når kommunerne er tvunget til at skulle betale endnu flere penge i udligningen uden selv at kunne få et eneste ord indført.