Tager vi andre folks arbejde forgivet?

Har du nogensinde tænkt over den Netto-medarbejder, du ikke lægger mærke til, når du handler? Nej, for du lægger ikke mærke til ham, og det er det, der er problemet. Du tror, det er en selvfølge, at der er varer på hylderne.

Vi danskere er rigtig gode til at tage ting for givet.

For eksempel: Hvor mange gange har du sagt tak til en medarbejder i Netto? Aldrig? Jeg kan ihvertfald ikke huske, at jeg har gjort det. Og ja, så er jeg jo lige så selvcentreret som alle jer andre, men det er derfor, jeg bringer det her emne op.

Vi skal lære, at tingene ikke bare sker af sig selv, og at folk arbejder røven ud af bukserne for, at tingene ser præsentable ud der, hvor vi handler. Men det at arbejde i Netto er ikke noget, som vi danskere ser som et 'rigtigt' job. Vi ser det som et job, ens børn kan få, når de bliver 15 år. Eller et job som folk med en anden etnisk baggrund kan få. Men nej, det er ikke sådan, tingene hænger sammen.

Der er nogen, som har valgt at arbejde i Netto. Der er nogen, der har valgt, at de vil gøre alt får at få deres butik til at shine. Der er nogen, der gør alle de her ting, som vi vælger at tage for givet.

For vi tænker ikke over det, når vi tager en kurv, går efter de ting, som vi nu skulle handle og går bagefter direkte til kassen og betaler. Vi vælger ikke at kigge længere end til vores egen næsetip, vi ser ikke, hvordan der ser ud. Eller jo, det gør vi, men kun hvis der ligger noget på gulvet, eller hvis der nu ligger et æble i den kurv, du skulle til at tage. Så tænker man for sig selv:

»Er der ingen mennsker, der arbejder her?«

Men det er ikke medarbejderne, der ligger et æble i kurven og lader den stå. Det er os, vi gider ikke gå hele vejen tilbage til frugtafdelingen for at lægge æblet på plads.

Så nu er det tid til, at vi tager os sammen. De medarbejder, man møder klokken 16 en onsdag eftermiddag, har været der i 10 timer, hvis ikke længere. Det mindste, man kan gøre, er at stille den ting, man alligevel ikke gider have, på plads eller sige til den, der sidder i kassen:

»Hey, jeg skal ikke have den her alligevel, er det okay jeg lægger den hos dig,« i stedet for at lade den være i kurven. Det er ikke kun irriterende for dem, der arbejder der, men også for dem der står bag dig i køen, men for ALLE. For nu skal vi stå og bokse med den ting, som DU ikke gad have.

Så næste gang du tager ned for at handle i den lokale Netto, så åben øjnene og se dig lidt omkring. Og hvis du har tid, så gå over til en medarbejder og fortæl, hvor pæn butikken er, og hvor glad du er for at de vælger at arbejde 50-60 timer om ugen, så du kan få dine vare. For det tror jeg, de vil sætte rigtig stor pris på.