Tjen 20.000 ekstra på din brugte bil

Sælger du derimod bilen privat, kan du få op til 20.000 kr. ekstra at købe nyt køretøj for.

- Der er lidt arbejde i at sælge bilen privat, men fortjenesten er til gengæld høj,« siger Karsten Lemb-cke, brugtbilsekspert hos FDM.

For at sælge på prisen gælder det om at være billigst på internettet, da prisen her er det mest brugte søgekriterium.

Den anden strategi er at tage mere for varen og bruge lidt energi og penge på at få bilen serviceret, synet, brugtbiltestet og ikke mindst gjort indbydende.

Uanset hvilken af de to strategier du bruger, så skal der bruges tid på at vaske, støvsuge og udbedre skader på bilen, så den fremstår så pæn og vedligeholdt som muligt.

KLIK DIG VIDERE OG LÆS HVORDAN DU PIFTER BILEN OP OG SÆLGER DEN PRIVAT

Sådan gør du

1. Undersøg prislejet for biler, der har samme alder, kilometertal og udstyr som din egen. Brug f.eks. bilpriser.dk, der hurtigt regner ud hvad en forhandler vil give for din bil, men lav også andre internettjek på BilZonen og BilBasen.

2. Giv bilen en grundig rengøring. Vask, støvsugning og grundig aftørring af hele kabinen er den hurtigste vej til en bedre pris. En ren bil giver et godt signal. Skidt og rod trækker prisen ned. Gider du ikke selv at gøre arbejdet, kan du lade et professionelt firma lave klargøringen. Det koster lidt, men tjenes let hjem.

3. Ordn småfejlene. En manglende hjulkapsel, slidte viskerblade og sprungne pærer skal udskiftes, inden du kører ned til forhandleren for en salgsvurdering. En bil, der er 100 pct. i orden, betyder færre udgifter og mindre besvær for forhandleren, og presser prisen op. Har bilen småridser, kan du hos bilistbutikker købe noget ridsefjerner, der er mere effektiv mod småridser end almindelig lakrens.

4. Er alle service-eftersyn overholdt med stempler i servicebogen, står du bedre ved salg.

5. Ekstraudstyr er normalt ikke meget værd i en handelssituation, så pil det af og sælg det i f.eks. Den Blå Avis. Forhandleren vil helst have bilen i så original stand som muligt.

6. Når du sælger til en forhandler, klarer han alle papirerne, så du skal ikke forbi motorkontoret. Du skal dog selv tale med dit forsikringsselskab, selvom forhandleren får et forsikringsbevis på dine vegne. Forhandleren sørger også for at afmelde din bil, hvis han tager den i bytte.

7. Ved privatsalg skal køberen omregistrere bilen inden tre uger. Hvis du har tid til det, er det klogt at tage med køber på motorkontoret, så snart du har pengene. Så slipper du for at betale til ejerafgift og forsikring allerede, når salget er gennemført og ikke op til tre uger efter.

8. Lav god salgstekst til nettet og bladene, hvor der er fokus på sikkerhed, styrker ved bilen og evt. ekstraudstyr. Hold dig til facts. Husk at skrive de positive ting: Undervognsbehandlet, træk, fuld servicebog, ESP og så videre. Desuden skal du beskrive eventuelle skavanker, så potentielle købere ikke føler sig snydt. Hvis du sælger bilen på grund af firmabil, så skriv det.

9. I forhold til selve annoncen er det vigtigt, at den er ledsaget af et godt billede. F.eks. skal man kun fotografere en ren bil og på en neutral baggrund.

10. Sæt tid af til at tale med en eventuel køber om bilen. Husk at se kørekort, hvis køber vil prøvekøre bilen. Kør med på prøveturen eller noter navn og kørekortsnummer.

11. Aftal at mødes hos SKAT, så er du sikker på, at bilen bliver omregistreret korrekt. Køber skal medbringe forsikringsbevis og penge til at betale for bilen. Du skal have bilens registreringsattest og relevante papirer på bilen med.

Det siger loven

Her er hvad, du skal være opmærksom på:

Oplysningspligt: Som sælger af en brugt bil har du pligt til at oplyse køber om alle de fejl og mangler du kender til. Gør du ikke det, kan du risikere at blive ansvarlig for mangler, du enten kendte eller burde kende til. Oplysninger, som du giver, bør altid skrives ind i købsaftalen.
Du skal ikke oplyse mere om bilen, end du kan dokumentere eller er helt sikker på.

Finansiering: Det er selvfølgelig op til dig selv, om du vil give en køber kredit, således at han eller hun ikke betaler købesummen helt eller delvist i forbindelse med købet. Det kan dog ikke anbefales, at man som en privat sælger giver kredit. Det bør du lade forhandlere og banker om.

Pant: Det er dig som sælger, der har ansvaret overfor køber for, at der ikke er pant eller lignende i bilen. Du skal sørge for at få pantet eller ejendomsforbeholdet aflyst, inden bilen overgives til køber.
Dette kan du gøre ved at ringe til Bilbogen i Hobro på telefonnummer 99 68 58 50 mellem 9.00 og 12.00. Ved henvendelse skal du oplyse bilens stelnummer. Forbehold: Formuleringer som »solgt som den er og forefindes«, »købt som beset« eller »uden ansvar for fejl og mangler« anvendes ofte af sælgere i købsaftaler. Sådanne generelle udtryk bør du undgå at benytte. De vil ofte være virkningsløse og tillægges ikke megen vægt ved en konkret mangelbedømmelse. Skriv helt konkrete fejl ind i kontrakten.

Garanti: Du er som sælger ikke forpligtiget til at yde køber nogen form for garanti. Garantier skal særskilt aftales. Du skal dog være opmærksom, at oplysninger, du angiver i f.eks. annoncer, kan blive fortolket som egenskaber ved bilen, som du garanterer for overfor køber.

Undersøgelse: Eventuelle fejl og mangler, som en køber vil kunne opdage eller burde opdage ved en undersøgelse af bilen, kan han som udgangspunkt ikke efterfølgende gøre gældende. Det bør derfor fremgå af købsaftalen, om køber har haft mulighed for at undersøge bilen og f.eks. prøvekørt bilen inden købet.

Papirarbejde: For at undgå uklarheder bør det afklares i købsaftalen, hvem der skal betale og sørge for en omregistrering af bilen.

Syn: Du bør i købsaftalen oplyse, hvornår bilen sidst har været til syn, og køber bør få udleveret synsrapporten som bilag til aftalen.


Kilde: Bilpriser.dk/
www.maare-advokater.dk