Sådan bliver din bil vinterklar

Meget kan du klare selv. Vi prøver her at gennemgå en række vigtige forhold, der reducerer risikoen for, at du havner i statistikken over vinteruheld. Og i øvrigt gør de kolde måneder lidt lunere for dig, din bil og din pengepung.

Klik videre og få alle de gode råd, så du kan gøre din bil vinterklar.

Dækkene

Sommerdæk er underlegne på alle områder så snart temperaturen er under 9-10 grader. Kun ved egentlige sommertemperaturer er vinterdæk sikkerhedsmæssigt underlegne. Hvis du ikke allerede har vinterdæk i garagen, skal du ud at finde nogle.

Kurante mærker som Yokohama, Bridgestone, Dunlop, Goodyear o.s.v. er anbefalelsesværdige. Gå uden om mystiske koreanske og kinesiske fabrikater. Spar hellere ved at finde velrenommerede dæk, hvor de er billigst. Typisk på nettet.

Hvis dine vinterdæk er mere end en halv snes år gamle, bør de kasseres, selv om de har mere end de foreskrevne tre millimeters mønster. I det hele taget er mønsterdybden ret afgørende for et vinterdæk.

Kassér dæk under 5 mm. Når du monterer hjulene, skal du huske at sætte gummiet med det dybeste mønster på baghjulene. Omdrejningsretningen skal være den rigtige, hvis dækket er omdrejningsbestemt.

Udsynet

Især dieselbiler har ofte problemer. I ældre biler hjælper det undertiden at sætte en 'varmere' termostat i. Den koster næsten intet.

Man kan også prøve at afdække køleren delvist med et blødt materiale, der ikke skader køleribberne. Nogle monterer en lille varmeblæser til bilens 12 volt elstik, for at få varme straks motoren tændes. Det er virkeligt hårdt ved batteriet, og kan kun anbefales, hvis du regelmæssigt lader batteriet helt op hjemme i garagen.

Man slæber en masse fugt ind i kabinen om vinteren. Det skaber dug. Hav en antidugklud i handskerummet. Læg skålformede gummimåtter foran sæderne, så du kan hælde vandet ud i stedet for at lade det opsuge af tæppetøjet. Selvfølgelig skal du også have frostsikret sprinklervæske i beholderen. Billigst hos byggemarkederne. Men du kan sagtens lave væsken selv. Find opskriften på nettet.

Batteriet

Tjek væsken, medmindre du benytter et forseglet batteri. Rens og indfedt polerne, så de ikke oxiderer og selvaflader. Ladningstilstand kan kontrolleres med et voltmeter. Men den såkaldte startstrøm – evnen til at levere en masse strøm nu og her – er vigtigere end batteriets samlede energiindhold. Batteriet skal kunne trække motoren hurtigt rundt – også i hård frost. Ellers må du finde et batteri med mere startstrøm.

Det er også en god ide at skifte til letløbsolie i motoren – f.eks. 5W-20, hvis din motor er godkendt til det. Den tynde olie gør motoren lettere at trække rundt, og olien når hurtigere frem til smørestederne. Godt for motorens levetid. En programmerbar bilvarmer, der sender varme til kabinen og motoren på et aftalt tidspunkt, er nummer et.

En billigere løsning er en 'dypkoger' til montering i køleslange eller i frostprop. Så sætter du bare et tænd-og-sluk-ur i stikkontakten, og varm luft flyder fra blæseanlægget straks motoren startes.

Bremserne

Kør evt. et lille stykke med bremsepedalen let aktiveret, hver gang du starter en ny tur. Så forsvinder belægningerne på bremseskiverne.

Bremserne er ikke et gør-det-selv-område. Fungerer de ikke optimalt under alle forhold, er det ned til forhandleren eller bremsecenteret.

Sørg for at dine vintermåtter ikke kan rutsje ind under bremsepedalen. Og lad være med at køre med 'Fido' på skødet. Den risikerer at falde ned foran sædet og komme i klemme under bremsen. Grin bare, men det er faktisk sket, med fatale følger for hund og ejer.

Hvis uheldet er ude

Sneen kan blokere udstødningen. Livsfarlig kulilte risikerer at trænge ind i kabinen.

Pak i stedet en taske hjemmefra med vinterhjælps-udstyr. Herunder nogle tykke tæpper, du kan have over dig, mens du venter på assistance. Tasken kan også indeholde en lygte, en lommekniv, en sammenfoldelig skovl til at grave bilen fri, og et trækreb. Nyttigt er også ekstra sikringer og et lille pæresortiment.

Personligt har jeg altid et sæt skiundertøj med om vinteren til at gøre turen efter hjælp mindre tænderskærende. Husk mobiltelefon og relevante numre.