Der er mange penge at spare ved at vælge den rette forsikring. I denne guide får du en oversigt over priserne på bilforsikring - opgjort på køn og alder. På den måde kan du også finde ud af, om du bør få skiftet forsikringsselskab og spare masser af penge.

En almindelig dansk bilist kan spare op til 1.000 kr. om måneden på at vælge billigste i stedet for dyreste bilforsikring. Dyre forsikringer koster op til 317 procent mere end de billige.

Det viser en stor analyse af præmierne hos 13 danske forsikringsselskaber foretaget af Forsikringsguide.net. Udgangspunkter er tre almindelige danske forsikringstagere med forskellige biler, kørselsforbrug, erfaring og skadesfri kørsel.

Opret abonnement på BT PLUS og læs få oversigten over bilforsikringer og se om du burde skifte - husk at 1. måneds abonnement er helt gratis.


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.

En almindelig dansk bilist kan spare op til 1.000 kr. om måneden på at vælge billigste i stedet for dyreste bilforsikring. Dyre forsikringer koster op til 317 procent mere end de billige.

Det viser en stor analyse af præmierne hos 13 danske forsikringsselskaber foretaget af Forsikringsguide.net. Udgangspunkter er tre almindelige danske forsikringstagere med forskellige biler, kørselsforbrug, erfaring og skadesfri kørsel.

De 13 selskaber har det til fælles, at man kan indhente tilbud på forsikring hos dem online. Det har Forsikringsguide.net gjort. Selskaber, der ikke tilbyder denne service, er altså ikke med i analysen.

Undersøgelsen viser overordnet, at forskellen på præmierne procentuelt er størst for de midaldrende bilister. En 35-årig bilist risikerer at betale 317 procent mere hos dyreste selskab i forhold til billigste mulighed.

En 55-årige bilist risikerer at betale op til 193 procent mere, mens unge under 25 år får en ekstraregning på 217 pct. hos dyreste selskab .

Unge under 25 år betaler i gennemsnit klart de højeste priser, fordi de erfaringsvis laver flest skader, og det kan for den unge nystarter være en fordel at optjene anciennitet og skadesfrie år i en billig bil uden kaskoforsikring. Og måske endda betale evt. skader på modpartens bil af egen lomme, hvis uheldet er ude.

En jungle

Reelt er det meget vanskeligt at sammenligne forsikringspriser, fordi så mange forskellige faktorer indgår. Og fordi man ofte kan forhandle med forsikringsagenten, når han er på salgsbesøg hos kunden.

Ud over alder og skadesfri historik spiller bopæl, biltype og bilens motorkraft ind med variende vægt hos selskaberne. Dertil kommer, at dækning og forbehold ofte varierer i poliserne. Før man bestemmer sig, skal man altså læse alt det med småt.

Det bliver lidt af en opgave, hvis mange selskaber er involveret i sammenligningen.

En bilforsikring bliver naturligvis billigere, jo mindre den dækker. Det billigste er at tegne lovpligtig ansvarsforsikring, der udelukkende erstatter skader på modparten. Kasko dækker også dine egne skader. Dog med en række undtagelser i følge færdselsloven. F.,eks. spirituskørsel, vanvidskørser, kørsel på motorbane, brov uagtsomhed o.s.v. En væsentlig parameter er størrelsen på selvrisikoen - det beløb, du selv skal erlægge i tilfælde af skade.

Rabat

Prisen kan være noget lavere, hvis kunden samler flere forsikringer hos selskabet. Det er forskelligt, hvor mange forsikringer, der skal samles, før rabatten udløses.

I analysen er samlerrabatterne med i feltet under tilbudspriser. Med andre ord skal du også undersøge, hvordan selskabet ligger prismæssigt på de andre forsikringer, for at kunne vurdere værdien af samlerrabatten.

Med risiko for at du ikke gider læse videre, så er der også muligheder for en hel masse tilkøb. Glasforsikring, personforsikring af føreren o.s.v. I skemaet og i de tre personeksempler kan du se, hvordan de 13 selskaber klarer sig for vore tre personprofiler, når der er tale om traditionel bilforsikring med enten kasko eller ansvar.

Under 25 år:

Feks. en mand på 22 år bopæl i Odense C. Uerfaren bilist. 0 skader. 0 klip i kørekortet. Kører VW Golf 3 1,9 Turbo Diesel 1992. Ca. 15.000 kilometer om året. Kun ansvarsforsikring, da bilens værdi er lav i forhold til merprisen for kasko;

Runa, LB og FDM endnu ligger bedst. Fra 8.588 kroner årligt med en selvrisiko 5.680 kroner. Både Runa og LB kræver desuden, at forsikringstageren tilhører en bestemt erhvervsgruppe. Stemmer det ikke med ansøgerens job, er den billigste løsning FDM til 5.680 kr. plus de 299 kroner om året, medlemsskabet koster for unge for unge under 25 år.

Ønsker forsikringstageren ikke risiko for at skulle betale selvrisiko, er Alm. Brand et godt bud. Nul selvrisiko, men præmien er 15.606 kroner årligt. Hvis den unge mand samler f.eks. bil- indbo- og ulykkesforsikring hos Alm. Brand kommer han ned på 13.279 kr. årligt.

40-65 år:

F.eks. en kvinde på 55 år med bopæl i Odense C. Bilejer i 30 år uden skader eller klip i kørekortet. Elitebilist. Kører Toyota Prius 1,8 Hybrid 2012. Ca. 45.000 kilometer om året. Kasko fordi bilen er mange penge værd:

Aros tilbyder billigste præmie på 5.040 kroner, men selvrisiko er betydelige 5.444 kroner. Der skal ikke mange småskader til, før det er billigst at vælge en bilforsikring uden selvrisiko. Her er FDM, Runa, LB og Tjm-forsikring billigst. De tre sidstnævnte kræver dog, at du tilhører en bestemt erhvervsgruppe. FDM er for alle. Men »ikke unge« betaler minimum 620 kroner om året i medlemspris oven i forsikringen. Hos de tre selskaber koster forsikringen mellem 5.700 og 5.907 kroner.

30-40 år:

Mand bosat i i Odense C. bilejer i tre år uden klip i kørekortet og 0 anmeldte skader i perioden. For lav anciennitet til at være elitebilist hos alle forsikringsselskaber. Kører ca. 30.000 kilometer om året i Ford Fiesta 1,6 TDCi fra 2011. Ønsker kaskoforsikring.

Billigste forsikring fås hos Runa og LB til 4.628 kroner. Til gengæld har begge selskaber en selvrisiko på 5.680 kroner. Derfor er det endnu en gang potentielt billigere at gå efter FDM, som tilbyder en bilforsikring til 5.285 kroner uden selvrisiko. Et medlemskab hos FDM koster som nævnt minimum 620 kroner om året for denne aldersgruppe, og derfor skal Lars tillægge prisen dette beløb.