En gennengang af markedet viser, at der er markante forskelle i pris på bilforsikring for unge bilister. Op til 19.000 kr. årligt kan man spare ved at se sig lidt for.

Unge bilister hører til den gruppe af bilister, der udsættes for de største prisforskelle på bilforsikring. Det viser en helt ny prisanalyse foretaget af prissammenligningportalen Samlino.

Her er konklusionen, at danske forsikringsselskaber mere eller mindre straffer unge bilister kollektivt for at have statistikkerne imod sig, fordi de unge er blandt de bilister, der har flest uheld, og dermed er den største risikogruppe for selskaberne.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du skal forholde dig til din bilforsikring som ung billist. Der er næsten 20.000 kr. at spare årligt - sådan gør du ...


En gennengang af markedet viser, at der er markante forskelle i pris på bilforsikring for unge bilister. Op til 19.000 kr. årligt kan man spare ved at se sig for.

Unge bilister hører til den gruppe af bilister, der udsættes for de største prisforskelle på bilforsikring. Det viser en helt ny prisanalyse foretaget af prissammenligningportalen Samlino.

Her er konklusionen, at danske forsikringsselskaber mere eller mindre straffer unge bilister kollektivt for at have statistikkerne imod sig, fordi de unge er blandt de bilister, der har flest uheld, og dermed er den største risikogruppe for selskaberne.

På grund af deres unge alder har de af gode grunde sjældent mulighed for at blive erfarne bilister med anciennitet, hvilket selskaberne ellers lægger vægt på, når prisen på forsikringerne skal fastsættes.

Når det er sagt, er der dog stadig meget stor forskel på prisen mellem selskaberne, hvor det kan være nærliggende at spekulere i, om visse selskaber helt fravælger de unge bilister som målgruppe, da prisen ligger så markant højere end konkurrenternes, at de slet ikke har mulighed for at konkurrere.

Samlino.dk har foretaget et forsikringstjek af to tilfældige testpersoner i alderen 20 og 24 år. De to testpersoner har henholdsvis ingen og fire års bil-erfaring.

Analysen viser, at der for den helt unge bilist er helt op til 19.051 kr. at spare om året ved at vælge den billigste forsikring fremfor den dyreste på markedet.

Og det vel at mærke, selvom prisen hos alle selskaber er for en standard kaskoforsikring.

Virkelig bemærkelsesværdigt

»Det er interessant at se, hvor stor forskel der er på selskaberne. Selvom prisniveauet generelt er højt for unge, er det virkelig bemærkelsesværdigt, at der er så stort et prisspænd fra den billigste til den dyreste. Det lader til, at der er selskaber, der rent strategisk fravælger de unge bilister,« siger marketingdirektør i Samlino.dk Mikkel Zimakoff.

Derfor er det vigtigt at sammenligne selskaberne, inden man foretager et valg, da et forsikringstjek hurtigt kan spare bilisten for tusindvis af kroner.

»De helt unge bilister vil typisk være en gruppe, der skal ud at erhverve sig sin første selvstændige forsikring. Deres viden er derfor meget begrænset om det marked, de træder ind på, og de vil derfor nemt kunne falde for et tilbud, der måske ikke er den bedste økonomiske løsning,« vurderer han.

Samlino.dk’s forsikringstjek viser, at det er de første år som bilist, der er de dyreste. Efter bare fire års erfaring har analysens anden testperson næsten fået halveret den lavest tilgængelige pris. Det endda med en større og dyrere bil end ved den første testperson.

Mens den helt unge testperson får den laveste pris til 12.050 kr. om året for sin standard kaskoforsikring, kan den bare fire år ældre bilist med fire års erfaring få den billigste forsikring til 6.285 kr. Altså næsten en halvering.

»Der er ingen tvivl om, at de dyreste år for din bilforsikring er de unge år uden erfaring. Det gælder simpelthen om at få banket nogle år ind på din anciennitet uden skader for at bevise over for dit selskab, at du er en god kunde. Alderen i sig selv er dog den vigtigste faktor, og vi ser faktisk flere selskaber, hvor din alder er det eneste krav for at blive elitebilist,« fortæller Mikkel Zimakoff.

Selv om man som ung ikke ejer sin egen bil, så godtager de fleste forsikringsselskaber også dokumenterbar erfaring som anciennitet – f.eks. hvis du har kørt meget i forbindelse med et fritidsjob eller lignende. Det er med til at give en klækkelig rabat på første forsikring, men det har vi i analysen ikke undersøgt nærmere.

Stor spredning

Ellers viser analysen en stor spredning i priserne, for mens den 20-årige bilist kan score op mod 19.051 kr. i besparelse, er den maksimale besparelse for den 24-årige bilist på maksimalt 6.490 kr.

Selvom begge testpersoner er unge bilister, er det ikke de samme selskaber, som kan tilbyde de bedste priser for begge testpersoner. Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring lægger sig lunt hos begge testpersoner, hvorimod Codan ligger i den dyre ende hos begge bilister.

Fra næstbilligst til dyrest

IF Forsikring går samtidig fra at være næstbilligst til at være dyrest.

Den forskellige vægtning af vigtigheden af parametre som alder, anciennitet, bopæl og bilens nypris er grunden til de store skift mellem selskaberne i analysen, mener Mikkel Zimakoff.

»Forsikringsselskaberne baserer deres priser på de samme parametre, men vægter dem vidt forskelligt. Du kan bare tage udgangspunkt i kriterierne for at blive elitebilist som eksempel. Nogle selskaber kræver en vis årrække uden skader, mens andre lader dig blive elitebilist med det samme, når blot du har nået en vis alder,« siger han.