Mens nyvognsmarkedet er detaljereguleret med garantier, ser virkeligheden en anelse mere broget ud for de gode brugtvognskøbere. Bilernes stand varierer markant mere, og det samme gør sælgerne.

Her fylder de private handler meget, og så er du som brugtvognskøber markant dårligere stillet, end hvis du handler hos en bilforhandler. Men derfor skal du ikke undgå brugte biler, for markedet er ifølge motorjournalist og bilbasen.dks brugtvognsekspert Ebbe Sommerlund ekstra attraktivt lige nu. Men husk hjemmearbejdet, hvis du vil gøre et godt køb. Vi har samlet en miniguide til det gode brugtvognskøb.

Danskerne køber masser af brugte biler, og sænkningen af registreringsafgiften på nye biler har gjort brugtbilsmarkedet endnu mere interessant. Ifølge en undersøgelse, som brugtvognssitet bilbasen.dk har fået analyseinstituttet YouGov til at foretage, svarer 47 pct. af de adspurgte, at de købte deres seneste bil brugt.

 

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og læs hele artiklen.

Det får du:

  • Artiklen 'Få en miniguide til hvordan du køber din bil brugt'
  • Syv gode råd når du skal købe brugt bil
  • De tre eksperters brugtbilsbud

Brugtbilsmarkedet har aldrig været mere attraktivt. Men husk hjemmearbejdet, hvis du vil gøre et godt køb. Vi har samlet en miniguide til det gode brugtvognskøb

Danskerne køber masser af brugte biler, og sænkningen af registreringsafgiften på nye biler har gjort brugtbilsmarkedet endnu mere interessant. Ifølge en undersøgelse, som brugtvognssitet bilbasen.dk har fået analyseinstituttet YouGov til at foretage, svarer 47 pct. af de adspurgte, at de købte deres seneste bil brugt.

Mens nyvognsmarkedet er detaljereguleret med garantier, ser virkeligheden en anelse mere broget ud for de gode brugtvognskøbere. Bilernes stand varierer markant mere, og det samme gør sælgerne.

Her fylder de private handler meget, og så er du som brugtvognskøber markant dårligere stillet, end hvis du handler hos en bilforhandler. Men derfor skal du ikke undgå brugte biler, for markedet er ifølge motorjournalist og bilbasen.dks brugtvognsekspert Ebbe Sommerlund ekstra attraktivt lige nu.

»Den lavere registreringsafgift har haft indflydelse på særligt de nyere brugtbiler, der er faldet i pris. Så overvejer man at købe bil, er det nu et rigtig godt tidspunkt at købe en brugt bil,« siger han.

Gør dit hjemmearbejde

Går du i krig med brugtvognsmarkedet, er det imidlertid en god idé at alliere dig med andet end din bilentusiasme. For lader du kun den guide dig, er der en risiko for, at du forelsker dig i den forkerte.

For nok skal bilejerskabet også handle om ejerglæde, men brugte biler har i sagens natur været brugt, og derfor er deres stand og historie af afgørende betydning for, om din ejerglæde bliver ødelagt af uforudsete reparationer og regninger.

Så når du har fundet din drømmebil, så hiv lige i tøjlerne, inden du går ind og hiver pengene ud af madrassen.

»Når man køber brugt bil, er det vigtigt at få andres øjne på bilen inden købet. Det kan være i kraft af en professionel brugtrapport ved Applus eller FDM eller en bilkyndig ven. Det kan være en rigtig god idé, fordi man selv har en tendens til at forelske sig i en bil – og kærlighed gør som bekendt blind,« forklarer Ebbe Sommerlund.

På den måde sikrer du dig, at du kender bilens stand, inden du slår til. Derudover skal du også overveje dine rettigheder i forhold til sælger. Du vil ofte opleve, at biler, der står til salg hos private, er en anelse billigere end dem, du finder hos bilforhandlerne. Det er der en god grund til.

For køber du hos en forhandler, så er du dækket af købelovens forbrugerbeskyttelse. Du får dermed to års reklamationsret, hvis du kan dokumentere, at en skavank på bilen allerede eksisterede i købsøjeblikket.

Køber du hos en privat sælger, så køber du som beset, og så står du med regningen, hvis bilen hoster i stå efter 200 meters kørsel.

Køb fra sofaen

Er man både mageligt anlagt og gerne vil have en solid sikkerhed i sit brugtvognskøb, så har leasingselskabet ALD netop lanceret en digital platform, hvor du køber din brugte bil online.

Du køber den, som du køber sokker på nettet, og får bilen leveret på din bopæl – med mulighed for at returnere den indenfor 14 dage eller efter 100 km, hvis den ikke lever op til dine forventninger. Sitet hedder qigo.dk, og udvalget består af brugte leasingbiler på mellem to og fire år i prisklasser fra 70.000 kr. til 800.000 kr.

Selve handlen foregår ved, at man betaler et depositum med sit dankort eller via MobilePay. Salgspapirerne underskrives med NemID, og dokumenter sendes via e-Boks. Restbeløbet kan herefter indbetales som bankoverførsel, og qigo.dk leverer bilen på ens adresse uden beregning, uanset hvor i landet man bor.

Lige meget hvordan du handler brugt bil, skal du dog huske at forberede dig ordentligt, da bilen meget hurtigt kan gå hen at blive privatøkonomiens bundløse hul.

Vi har derfor fået Ebbe Sommerlund til at liste syv gode råd op til et vellykket brugtbilskøb, og savner du inspiration til, hvilke biler der er ekstra interessante lige nu, så har vi fået Karsten Lemche, der er journalist på FDM Motor, BTs bilredaktør Henrik Dreboldt og Jan Lang fra Bilbasen.dk til at komme med hver sit bud på gode brugtbilskøb lige nu.

De tre eksperters brugtbilsbud

Jan Lang, bilbasen.dk:

Ford C-Max er en virkelig brugbar bil, der samtidig er blevet noget billigere med de to afgiftsnedsættelser, og det gælder også på brugtbilmarkedet. Samtidig er det faktisk muligt at finde et fornuftigt udvalg af benzinmodeller, og de er særligt eftertragtede i øjeblikket. Jeg har fundet en 125 hk Titanium-udgave fra 2014 med 43.000 kørte kilometer og til en fin, fin pris på 204.900 kr.

Jan Lang, bilbasen.dk:

Kia Ceed er der stort set intet dårligt at sige om. Jeg har fundet en SW stationcarversion med en 1,4 liters benzinmotor til 169.600 kr. I forhold til de kun 48.000 kørte km og de øvrige priser på brugtbilmarkedet er det et særdeles godt tilbud. Og så er der stadig garanti i flere år endnu, da Kia har syv års garanti. Lav fremtidig afskrivning og ligeledes lave driftsomkostninger taler også til Ceeds fordel.

Henrik Dreboldt, motorredaktør BT:

Peugeot 308 var BTs bedste lille mellemklassebil i både 2013 og 2014. Fremragende kabine, gedigne motorer og et tydeligt kvalitetsspring op for Peugeot. Den her 308 Active fra slutningen af 2013 med den velkendte 1,6 HDi dieselmaskine har kørt 70.000 km og står hos en forhandler til 136.600 kr. Det er over 100.000 kr. under nyprisen.

Henrik Dreboldt, motorredaktør BT:

Renault Kadjar har ikke haft det så let, som man måske kunne forvente det af Nissan Qashqais franske kusine. Men det er en gedigen familie-SUV med alle de kvaliteter, tidens efterspurgte SUVer besidder, fra god plads til hævet siddeposition. Den her 2015-model har Renaults støjsvage og bomstærke 130 hk 1,6 liters dieselmotor, og så har den kun trillet 35.000 km. Alligevel er der barberet over 70.000 kr. af prisen i forhold til nyprisen, så den nu står til 269.900 kr.

Karsten Lemche, journalist på FDM Motor:

Toyota Yaris Hybrid er en velkørende model til de kortere ture, hvor man vil sætte stor pris på automatgearet. Kører du meget på motorvej, skal du se på en af de to andres tilbud. Den kom frem i 2013 og fås til cirka 120.000 kr. for en H2-udstyrsvariant, der har kørt 70.000 km. Typisk har hybrid-kunderne valgt lidt udstyr til, så udover klimaanlæg og trykfølsom skærm med bluetooth, der er standard på alle H2-modeller, kan du også være heldig at få navigation med i prisen.