Vi fik sendt 10 lande videre fra tirsdagens semifinale, og i aften er det så Danmarks tur. Anja Nissen skal synge ”Where I Am” videre til den første danske finale i tre år, og den opgave skal hun have særdeles gode chancer for at klare.

Igen i dag er BT’s spilekspert Steffen Dam (som samtidig er husets mest vidende udi Eurovision) på banen med en gennemgang af de 18 sange, og vurdering af, hvorvidt sangen går videre eller ej.

1. SERBIEN (Tijana Bogicevic - ”Im Too Deep”)
Serbien starter showet ud med en moderne popsang, som i studieversionen ligner en sikker deltager i finalen. Men nu er det ikke studieversionen, der tæller. Tijana Bogicevic har slet ikke ramt vokalen indtil videre og hendes sceneshow (eller mangel på samme) giver heller ikke meget håb for Serbien. De har et par nabolande med, som normalt giver serberne stemmer, men i denne kategori af numre er der bare bedre bud. Udelukke Serbien skal man ikke, men pilen peger mod et tidligt exit.

2. ØSTRIG (Nathan Trent - ”Running on Air”)
Flere har kaldt Nathan Trent for en ung udgave af Justin Timberlake, og helt løgn er det ikke. Selve nummeret er en glad popsang, som er til at synge med på næsten med det samme, men som også er en, der heller ikke for alvor brænder sig fast. Nathan Trent har dog både leveret en overbevisende vokal, og sceneshowet passer godt til sangen, hvorfor Østrig er et af de numre, som har fået flere og flere tilhængere i løbet af ugen. Og det bør være nok til at sende nummeret i finalen.

3. MAKEDONIEN (Jana Burceska - ”Dance Alone”)
Endnu et klassisk eksempel på, hvor meget præstationen på scenen betyder. Makedonien har desværre en tendens til, at numrene derfra falder meget i kvalitet, når de skal optræde på den store scene (her er Daniel Kajmakoskis smukke ”Autumn Leaves” et blændende eksempel fra 2015), og det sker også for Jana Burceska her. Fra at være et catchy popnummer, er det endt med en usikker vokal og et nærmest ikke-eksisterende sceneshow. Fra et svært startnummer ryger Makedonien ud.

4. MALTA (Claudio Faniello - ”Breathlessly”)
Malta har sneget sig videre til finalen i fire af de fem seneste år, og i år er det så Claudio Faniellos tur til at forsvare det lille ø-riges farver. Det gør hun egentlig fornuftigt, men problemet er bare, at sangen ikke er specielt god. Det er en lidt kedelig ballade, og i kategorien af ballader med en stor kvindelig vokal, er der bedre bud end det maltesiske. Tager man med i beregningerne, at startnummer fire normalt er et af de sværeste at gå videre fra, bliver det farvel til Malta i aften.

5. RUMÆNIEN (Ilinca og Alex Florea - ”Yodel It!”)
Så skal der jodles. Rumænien tænder i den grad op under festen i semifinalen med en partysang med jodlen i omkvædet. Det lyder specielt og det er det også, men det er helt sikkert en sang, som den festglade den af Eurovision-publikummet vil være voldsomt glad for. Ilinca og Alex Flores’ leverer et kraftfuldt sceneshow, og selv om der givetvis også vil være mange, der vil hade denne sang, er der endnu flere, der vil elske den. Rumænien er sikker finaledeltager.

6. HOLLAND (O'G3NE - ”Lights and Shadows”)
Tre søstre med det oplagte band-navn O'G3NE skal synge Holland videre, og vi skal igen forbi balladegenren med et nummer, der både har det klassiske ”Grand prix-løft” og de tre søstre giver sangen et løft, for de lyder godt sammen. Det er ikke det mest moderne nummer, og heller ikke det bedste i balladegenren, men modsat skiller det sig trods alt ud, og præstationen er stadig blandt de bedre i denne semifinale. Nogen topplacering bliver det næppe, men Holland bør gå videre.

7. UNGARN (Joci Pápai - ”Origo”)
Ungarn er et af de lande, der fra tid til anden synger på nationalsproget, og hatten af for det. Nummeret er helt sikkert et af dem, der kommer til at dele vandene. Den trækker ikke ret mange stemmer i vores del af Europa, men vil til gengæld gå langt ind hos romaerne og formentlig også flere steder i det sydlige Europa, og man kan i hvert fald ikke anklage den for ikke at skille sig ud. De ting lagt sammen gør, at Ungarn nok skal være at finde i lørdagens finale.

8. DANMARK (Anja Nissen - ”Where I Am”)
Det er ikke fordi, at denne optakt er skrevet med klaphatten på. Men selv med objektive briller på, leverer Anja Nissen en særdeles overbevisende præstation på scenen i Kiev, og i den førnævnte balladekategori skiller hun sig ud, ikke mindst med en meget indlevende fremførelse af nummeret. Skal man finde noget negativt, så minder baggrunden meget om den, som Emmelie de Forest vandt med, og det virker ikke særligt originalt. Men ingen tvivl om, at Danmark går videre.

9. IRLAND (Brendan Murray - ”Dying To Try”)
Det er lang tid siden, at Irland for alvor har udmærket sig i Eurovision-sammenhæng, og det kommer heller ikke til at ske i år. Brendan Murray har en speciel stemme, og giver dette stille popballade ganske fint, men problemet er, at den er glemt kort tid efter man har hørt den. I kategorien ung pæn fyr synger en popballade, er der langt bedre alternativer i denne semifinale, og det er denne sangs største problem. Derfor er det svært at se, hvordan Irland skal få nok stemmer til at nå finalen.

10. SAN MARINO (Valentina Monetta og Jimmie Wilson - “Spirit of the Night”)
Ingen Eurovision-aften uden en kaffesang. For har man brug for at lade vandet eller få fyldt kaffekoppen, så er der tre minutter til den slags her. Skal vi tage det positive, så har specielt Jimmie Wilson en god vokal, men ellers er der ikke ret meget opløftende at sige om dette nummer. Hverken sceneshow eller sang løfter sig ret meget over det absolutte nulpunkt, og det hele bliver bare værre og værre, som sangen skrider frem. Vil være årtiets Eurovision-sensation, hvis den går i finalen.

11. KROATIEN (Jacques Houdek - ”My Friend”)
Nu til et af de mere specielle Eurovision-numre. Jacques Houdek har indiskutabelt en af de største stemmer i semifinalen, og det er da også ham, der skal bære nummeret alene. For selve nummeret er en underlig blanding af lidt pop, lidt opera (hvor det nærmest virker som om, at Jacques Houdek synger duet med sig selv), og man kommer til at tænke på Belgiens bidrag fra 2014, som minder noget om dette, men som floppede. Et svært nummer at spå om, som ligger lige på finale-vippen.

12. NORGE (JOWST - ”Grab the Moment”)
Norge skiller sig ud fra mængden med en nutidig pop electro sang. Lidt i samme genre havde belgiske Loic Nottet stor succes i 2015, og JOWST giver nummeret fint med et måske ikke voldsomt spektakulært sceneshow, men dog et, man ligger mærke til. Det store spørgsmål er altid, hvordan disse lidt specielle numre bliver modtaget i Eurovision, men erfaringen siger godt i de senere år, og da feltet ikke er det stærkeste i denne semifinale, skal Norge have fine chancer for at gå videre.

13. SCHWEIZ (Timebelle - ”Apollo”)
Som tidligere nævnt kan en god sang blive ødelagt på aftenen af en dårlig vokal eller et ditto sceneshow, og i den kategori finder vi Schweiz. Det lilla og gule sceneshow udstråler ikke meget klasse, og sangen lyder ikke i nærheden af så godt som i studieversionen. Schweiz endte sidst i deres semifinale i de to seneste år, så der skal noget specielt til, hvis Alpelandet skal kvalificere sig, og det kommer Timebelle ikke med. Derfor spås herfra et farvel til Schweiz efter aftenens semifinale.

14. HVIDERUSLAND (Naviband - ”Story of my Life”)
Vi skal tilbage til 2006 for at finde Hvideruslands eneste Eurovision-succes med Dmitri Kolduns “Work Your Magic”. Dengang med et nummer, der lige så godt kunne have været temaet til en Bond-film - hvilket ”Story of my Life” med statsgaranti aldrig bliver. Vi skal nemlig et smut forbi folkemusikken her, og det er nærmest umuligt ikke at komme i godt humør af dette nummer. Men det er også lidt kedeligt med mange gentagelser. Et af de sværere numre at spå om i aften.

15. BULGARIEN (Kristian Kostov - ”Beautiful Mess”)
Bulgarien fik en flot fjerdeplads sidste år med Poli Genovas fantastiske ”If Love was a Crime”. I år kan de dog nå endnu længere. Bulgarien er blandt favoritterne, og det forstår man sådan set godt. Det er et fedt nummer, som fremføres fremragende af den blot 17-årige Kristian Kostov, og selv om nummeret måske kan virke lidt dystert, har det en moderne lyd, som helt sikkert vil tiltrække mange og kan sende tankerne i retning af Justin Bieber. Med afstand den sikreste finaledeltager i aften.

16. LITAUEN (Fusedmarc - ”Rain of Revolution”)
Det sker ret sjældent, at Litauen udmærker sig i Eurovision, og det gør de heller ikke i år. Forsanger Victorija gør hvad hun kan for at bære nummeret, men det er en underlig blanding af lidt soul, lidt pop og lidt electro, uden at det rammer noget, der er behageligt at høre på. Man kan sige, at den skiller sig ud fra mængden, men det er bare ikke på den positive måde, og nummeret er hverken interessant eller fængende. Trods et godt startnummer, må Litauen lade livet i semifinalen.

17. ESTLAND (Koit Toome og Laura - “Verona”)
Efter duetsuccesen i 2015 med Elina og Stig, floppede Estland totalt sidste år, og derfor er det ikke så overraskende, at man igen i år har sendt en duet til finalen. Vi rammer ikke helt magien fra 2015, men det er bestemt en iørefaldende sang, og Koit og Lauras stemmer passer godt sammen. Til gengæld skal vi hen til de sidste 20 sekunder, før de ikke står flere meter fra hinanden, og der kunne man godt savne mere kemi mellem de to. Med et godt startnummer, bør Estland dog gå videre.

18. ISRAEL (IMRI - ”I Feel Alive”)
Israel havde stor succes med en glad dancesang i 2015, og prøver med samme opskrift i år. Det gør de ganske fornuftigt. Man får lyst til at danse med, og både fremførelse og effekter i baggrunden fungerer fint og den har et omkvæd, man kan synge med på med det samme. Det er ikke noget spektakulært nummer, men har stor fordel af at starte sidst, og efter et par magre år, har Israel klaret sig sikkert videre i de to seneste år.  Det vil overraske meget, hvis ikke det bliver finaledeltagelse.

DE GÅR VIDERE:
Østrig, Rumænien, Holland, Ungarn, Danmark, Norge, Hviderusland, Bulgarien, Estland, Israel

DET BEDSTE SPIL:
Skal man have lidt spænding før aftenens finale, er her det bedste spil at kaste penge efter. Det er en multikupon hos Danske Spil med følgende ”kampe”:

Bulgarien til finalen - JA til 1,01
Danmark til finalen - JA til 1,16
Estland til finalen - JA til 1,15
Østrig til finalen - JA til 1,40
Irland til finalen - NEJ til 1,30
Litauen til finalen - NEJ til 1,04
Schweiz til finalen - NEJ til 1,40
Samlet odds: 3,57.
Indsats 200 kroner.