Det er små marginaler og procenter, som afgør topsport. Hans-Kristian Vittinghus går nye veje i jagten på dem.

København: Den tidligere Manchester United-stjerne Ryan Giggs dyrkede yoga for at holde sig smidig og skadefri for at kunne træne godt. William Kvist, Viktor Axelsen og mange andre gør brug af en mentaltræner.

Jagten på de små procenter, som afgør succes og fiasko i topsport, går ad forskellige veje. Badmintonspilleren Hans-Kristian Vittinghus har det seneste års tid forsøgt at kigge på sine biorytmer.

Biorytmer er nogle naturlige svingninger i kroppen, der begynder fra ens fødsel. Ifølge nogle kan de bruges til blandt andet at aflæse ens fysiske ydeevne på bestemte dage beregnet ud fra ens fødselsdato.

Sammen med en bekendt, der har arbejdet med biorytmer i et par år, har den danske badmintonspiller kigget på sine præstationer i både kamp og til træning for at blive klogere på sin ydeevne.

- Hun (den bekendte) hævder at have knækket koden til, hvordan man helt systematisk kan se, hvornår man ligger i sine "peaks", men det, som faktisk er mest brugbart, er, at man kan se, hvornår man er i "low", fordi det kan betyde øget skaderisiko, siger Vittinghus.

Gennem et års tid har han systematisk indberettet sine fysiske præstationer på en skala fra et til fem, hvor et er dårligst og fem bedst.

Ud fra de beregninger får man en kurve, som også kan vise ens gode og dårlige perioder frem i tiden. Især de dårlige perioder kan være gode at kende på forhånd som topatlet, da det kan betyde øget risiko for skader.

- Hvis jeg for eksempel burde ligge på en etter eller en toer, så kan jeg gøre lidt mere ud af min opvarmning, forklarer Danmarks for tiden tredje bedste herresinglespiller ifølge verdensranglisten.

- Hvis jeg ved, at jeg er 40 minutter til en time om at komme i gang, så kan jeg bruge noget mere tid på min opvarmning - både for at jeg kan minimere skaderisiko og for at få en bedre fornemmelse hurtigt, når jeg kommer ind på banen.

Biorytmer handler om sandsynligheder, og der er ingen garanti for, at det går som kurven forudser. Men Hans Kristian Vittinghus føler, at sandsynlighederne ofte flugter med realiteterne.

- Jeg synes faktisk, at det stort set hver gang har passet med, at hvis hun har sagt, at jeg har ligget i en "low", så er det også sådan, jeg har følt det, og det samme, hvis jeg har været i peak, lyder det fra spilleren fra Team Skælskør-Slagelse.

- Til VM havde jeg på forhånd fået at vide, at når jeg kom derover, så ville jeg have to-tre dage, hvor jeg ville ligge i "low", så der skulle jeg være ekstra påpasselig. Og selv om jeg var meget påpasselig, så blev jeg skadet i ryggen til første træning.

2015 har budt på flere skader og formsvigt for den 29-årige spiller, men han er klar til i 2016 at hale ind på Jan Ø. Jørgensen og Viktor Axelsen på verdensranglisten - gerne ad nye veje.

- Jeg prøver hele tiden at finde ud af, hvor jeg kan optimere henne. Jeg er ikke typen, der vil optimere på alt.

- Jeg vil have plads til, at jeg også kan spise et stykke kage, hvor andre også gerne skærer det fra for at optimere. Men så er der andre ting, som tiltaler mig mere, siger han.

/ritzau/