»Han skrev, at min far var død, og at min mor skulle dø. Jeg har også fået flere beskeder fra folk, der skriver, at de håber, mit fly styrter ned.«

Sådan fortæller den danske badmintonstjerne Hans-Kristian Vittinghus til B.T. om de dødstrusler og hadbeskeder, han får tilsendt i stor stil.

»Det sker rimelig ofte, må man sige. Da jeg sidst tabte til Rasmus Gemke i Thailand, var der for eksempel en person, der skrev syv-otte beskeder til mig på min Facebook, hvor han truede både mig og min familie.«

Faktisk får 35-årige Vittinghus ekstreme hadbeskeder fra spillere, der har oddset på ham, nærmest hver gang han har tabt en kamp, hvor det har været tæt, eller han har været foran.

»Det spænder bredt, hvad beskederne indeholder. Det kan være alt fra at kalde mig en taber til at håbe på død og ødelæggelse,« fortæller han.

Det seneste døgn har B.T. beskrevet, hvordan flere sportsudøvere i stor stil udsættes for hadbeskeder og mordtrusler fra personer, der spiller på deres kampe.

Hos Danmarks Idrætsforbund, DIF, er det en problematik, som er ny for dem, men som man ser med stor alvor på. For det kan i sidste ende få store konsekvenser.

Det fortæller Poul Broberg, der er chef for public affairs hos DIF.

Sådan ser det eksempelvis ud i et kommentarspor på Vittinghus' Instagram-profil.
Sådan ser det eksempelvis ud i et kommentarspor på Vittinghus' Instagram-profil. Foto: Privatfoto
Vis mere

»Det tager vi virkelig stærk afstand fra, og vi er lige nu i gang med at afdække risikoprofilen på alle sportsgrene. Man kan jo ende med at blive så tynget og presset af hadbeskeder og dødstrusler, at man pludselig måske kan fristes til at begå matchfixing,« siger Poul Broberg:

»Det er særligt de individuelle udøvere, der kan være udsat for det, og vi vil derfor se på, om der er et systematisk problem på området. For det vil vi ikke kunne leve med, hvis der er.«

Den danske badmintonstjerne Hans-Kristian Vittinghus er altså en af dem, der ikke skal rulle langt ned i indbakken på sine sociale medier, før han finder de grusomme beskeder.

Men selvom de ofte er voldsomme og langt over stregen, så har den danske stjerne efterhånden lært, at han ikke skal tage beskederne personligt.

Det er nærmere reglen end undtagelsen, at der tikker grimme beskeder ind på badmintonspillerens telefon, når han har tabt.
Det er nærmere reglen end undtagelsen, at der tikker grimme beskeder ind på badmintonspillerens telefon, når han har tabt. Foto: Privatfoto
Vis mere

Det skyldes først og fremmest, at han hurtigt fandt ud af, at folk skriver dem til ham, fordi de har sat krydser på en oddskupon og i raseri over udfaldet tyer til tasterne – præcis ligesom både tennisspilleren Mikael Torpegaard og Counter-Strike-spilleren Martin 'stavn' Lund har fortalt om til B.T.

»Jeg har et billede af, at det i 99 procent af tilfældene er folk, der har tabt penge på det, og så er de bitre over det og lader det gå ud over mig.«

Derfor kan Hans-Kristian Vittinghus heller ikke rigtig tage det alvorligt, når han modtager en besked fra en person, der efter en kamp skriver, at han håber, badmintonspilleren dør.

Alligevel kan Vittinghus ikke rigtig lade være med at svare på beskederne.

»Der er et eller andet, der bliver trigget i mig, når de der hadbeskeder kommer, hvor jeg får lyst til at fortælle dem, hvor latterlige de er,« siger Vittinghus og forklarer, hvordan det i nogle tilfælde har haft en lidt overraskende effekt:

»Jeg har faktisk nogle gange oplevet, når jeg så vælger at svare, at de trækker fuldstændig i land, får dårlig samvittighed, undskylder og viser sig at være fans. Der er så også nogle, der ignorerer det, men det er de færreste, der så melder tilbage og fortsætter med at svine én til.«

Hans-Kristian Vittinghus har også flere gange delt eksempler på hadbeskeder på sine sociale medier for at vise sine følgere, hvilke beskeder han får.

Tidligere har han endda også haft et decideret fotoalbum dedikeret til den type henvendelser.

En af mange beskeder, som Hans Kristian Vittinghus modtager, når han har tabt.
En af mange beskeder, som Hans Kristian Vittinghus modtager, når han har tabt. Foto: Privatfoto
Vis mere

»Min telefon gik i stykker her for lidt tid siden, og jeg fik ikke taget en backup, men der havde jeg faktisk et fotoalbum med 'svinerbeskeder', som jeg kaldte det, hvor jeg tog screenshots af dem, jeg fik. Der havde jeg en meget god samling af de sindssyge ting, der var kommet ind.«

»Det er ikke, fordi jeg synes, det er sjovt, men det er så skørt, at man næsten bliver nødt til at tage lidt ironisk distance til det,« slutter Hans-Kristian Vittinghus.

Har du ikke fået læst de to første afsnit af 'Med livet 'på spil', kan du finde dem lige herunder.