Foto: Claus Fisker

I 2014 sker det. Det bliver året, hvor Jan Ø. Jørgensen hæver armene i triumf over at have vundet en medalje på hjemmebane, når VM i badminton spilles i Ballerup fra 25. til 31. august. Hjemmebane-fordelen og en aktuel placering som nummer tre på verdensranglisten giver indtrykket af, at muligheden aldrig har været større.

Men det øger også presset på den 26-årige nordjyde. Et pres, han er klar til at tage på sine tatoverede skuldre.

- Jeg glæder mig rigtigt meget. Det bliver vildt. Jeg glæder mig altid til at spille VM, men når det er i ens egen baghave, er det ekstra fedt. Rent spillemæssigt ændrer det ingenting at spille på hjemmebane, men det er klart, at presset er større for at præstere, siger han og fastslår:

- Et godt VM for mig vil være at få en medalje. Det går jeg efter. Men der er jo den ubekendte faktor, om Lin Dan er med eller ej. Hvis han er med i turneringen, er jeg nødt til at være heldig med programmet, siger Jan Ø. Jørgensen, der understreger, at kineseren, når han gider, stadig er i en klasse for sig.

Inden for det sidste årti har Lin Dan været badmintonspilleren over dem alle. Men han er sandsynligvis ikke blandt deltagerne, når VM spilles i Danmark.

Efter OL-guldet i London i 2012 holdt han en lang turneringspause, indtil han fik et wildcard til VM i 2013 og vandt. Herefter holdt han yderligere en syv måneder lang turneringspause, inden han i år gjorde comeback og vandt det asiatiske mesterskab. De få spillede kampe har gjort, at han ikke har samlet nok rangliste-point sammen til at være direkte kvalificeret til VM i Danmark.

Det internationale badmintonforbund BWF kunne have givet Lin Dan et wildcard til turneringen, men har mod sædvane slet ikke uddelt nogen wildcard. Eneste mulighed, for at Lin Dan kommer med til VM, er, hvis Kina ofrer de to kvalificerede, Du Pengyu og Wang Zhengming, til fordel for Lin Dan, som så stiller op sammen med Chen Long.

- Det er pisseirriterende, for at sige det ligeud, hvis han kommer med uden at være kvalificeret, for vi andre rejser hele verden rundt for at komme med til VM, og jeg kæmper og slås for en tredje-fjerde seedning. Jeg synes, Lin Dan skal kvalificere sig på samme vilkår som os andre. Det er kun fair, at Kina kun må stille med to spillere i stedet for tre, hvis de vælger at tage en med, som ikke er kvalificeret, siger Jan Ø. Jørgensen.

Hvis man går ud fra, at Lin Dan ikke er at finde i Ballerup Super Arena i slutningen af august, er der to klare favoritter til at ende i finalen. Kinesiske Chen Long og malaysiske Lee Chong Wei. De har mødt hinanden utallige gange i finalerne i de store turneringer de seneste år. Men Jan Ø. Jørgensen ser stadig mulighederne for at ende helt til tops og få den VM-medalje, han så længe har drømt om.

- Chen Long har ikke helt det samme niveau som Lin Dan. Jeg har godt nok aldrig slået ham, men jeg var tæt på ved India Open i april. Og jeg har slået Lee Chong Wei, så mulighederne er der, siger Jan Ø. Jørgensen, men slår samtidig fast, at han skal have en unik turnering for at stå øverst på skamlen.

- Alt skal lykkes, hvis jeg skal vinde guld. Ved sidste VM var jeg millimeter fra at komme i semifinalen og derved få en medalje. Det gjorde virkelig ondt. Så jeg har revanche til gode. Det vil betyde utrolig meget for mig personligt at få en medalje på hjemmebane.

Danmark stiller i herresingle udover Jan Ø. Jørgensen også op med Viktor Axelsen og Hans-Kristian Vittinghus, der begge er blandt de 24 bedste spillere på verdensranglisten. Det er de 24, som automatisk kvalificerer sig til VM.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.