Badminton-landstræner Kenneth Jonassen blev torsdag hædret med BT Coachers Prisen, og han kan nu kalde sig årets træner i 2017.

Kenneth Jonassen havde godt nok lige noteret sig, at han var med i opløbet om at vinde BT Coachers Prisen, da en bekendt sendte ham en artikel fra én af denne uges udgaver af BT.

Det var fedt, syntes han og nogle meget kompetente folk, han var oppe imod. Men så gik Kenneth Jonassen videre med at planlægge torsdagens træningssamling for landets bedste badminton-spillere i Brøndby Hallen som altid.

Den træning blev helt anderledes, end Kenneth Jonassen havde forestillet sig. Pludselig væltede det ind med folk i hallen. Der var kameraer, hans kone og datter og BTs sportschef Morten Crone Sejersbøl kunne sammen med Team Danmarks direktør Lone Hansen overrække Kenneth Jonassen prisen som årets træner i 2017.

”Det kommer meget bag på mig, at jeg skulle vinde den,” var Kenneth Jonassens umiddelbare reaktion.

”Det at blive anerkendt er noget, vi alle sammen stiler efter. Det gør jeg også – og så endda med sådan et panel, som har vurderet min sportslige præstation i 2017. Det er jeg meget stolt af, for det er rigtig dygtige mennesker, som sidder i det panel. Jeg er meget ydmyg og glad, og det giver mig inspiration til at arbejde videre. Det giver mig også en tro på, at jeg gør det rigtige, når andre også kan se det,” sagde han og blev tiljublet af sine spillere, der blandt andre talte badminton-stjernen Jan Ø. Jørgensen.

I videoen herunder kan du se, hvordan det gik til, da vi overraskede Kenneth Jonassen:

Det var i 2013, at Kenneth Jonassen blev dansk landstræner, og i 2017 blev hans arbejde kronet med et verdensmesterskab til Viktor Axelsen og flere andre store sejre ved blandt andet Thomas Cup.

Selv var 43-årige Kenneth Jonassen en verdensklassespiller, som vandt både DM, EM og mange internationale turneringer. Alligevel er han ikke i tvivl om, hvor hans talent er størst i forbindelse med badminton-sporten. Det er på sidelinjen.

”Jeg er en bedre træner, end jeg var som spiller. Ingen tvivl om det. Der manglede lidt talent, og min krop kunne ikke helt holde til det. Men jeg har lært rigtig meget som spiller, hvor jeg var igennem mange trænere og var meget åben for processen. Det er ting, jeg har taget med i min trænergerning, som jeg har kunnet lægge ovenpå,” fortalte Kenneth Jonassen.

I sin hyldest-tale fremhævede Lone Hansen, at Kenneth Jonassen er en uhyre dygtig og vellidt leder, som spillerne kan tale med. Og netop det med at kunne tale hver enkelt spillers sprog er en force, som Kenneth Jonassen tillægger stor værdi i sit trænerarbejde.

”Jeg prøver at være meget klar i min retorik til folk og at være meget individuel i mit arbejde med spillerne. Jeg skal honorere, at jeg arbejder med ti forskellige idrætsudøvere, som har hver deres måde at sige tingene på. Jeg kan ikke bare komme med en standardmåde at sige og gøre tingene på. Jeg er nødt til at sætte mig ind i deres historie og ønsker til sproget,” sagde Kenneth Jonassen.

Så der er forskel på, hvordan du taler med Viktor Axelsen og Jan Ø. Jørgensen?

”Absolut. Vi har et forskelligt sprog i forhold til, hvordan jeg skal agere sammen med Viktor end med Jan. Der er så én gang i mellem, når jeg bliver frustreret, eller de har behov for det, at de så får med grovfilen. Og så bliver sproget nok det samme,” forklarede Kenneth Jonassen.

Han understregede, at god ledelse også handler om at stille krav og skære igennem, hvis spillerne ikke leverer.

”Hvis jeg ikke får den verdensklassetræning, jeg ønsker, så får folk det at vide. Vi stiler højt, og det er svært altid at bringe det i hverdagen. Men der er sat en scene her for, at vi skal yde på højeste niveau, og så hæver jeg også pisken, hvis folk ikke gør det rigtigt,” sagde landstræneren.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

En af Kenneth Jonassens måder at sætte spillerne på plads er en sjælden gang i mellem at sende dem ud i korridoren under Brøndby Hallen.  Her hænger flere store billeder med de største danske badmintonspillere gennem tiderne, der er foreviget midt i deres triumfer.

Dem kan spillerne så se lidt på og dermed forstå, hvilket niveau der forventes af landets bedste badmintonspillere.

”Jeg vil hellere have nogle, der græder og smider med ketsjeren, end at der er stille i hallen. For så mangler der et eller andet,” sagde Kenneth Jonassen og satte dermed tyk streg under den vindermentalitet, der gennemsyrer hans træningspas og filosofi.

Selvom 2017 blev et jubelår for landstræneren og dansk badminton generelt, så afviste Kenneth Jonassen, at han og spillerne nu har toppet rent sportsligt.

”Jeg ser det som en del af en strategisk og langsigtet plan, som begynder at udvikle sig. Spillerne lægger på hvert år, og vi stiler højt. Vi har marginalerne på vores side, men vi arbejder også hårdt for at få det til at ske,” sagde han.

Så I er ikke toppet endnu?

”Det føler jeg ikke.

Det skulle man ellers næsten synes?

”Jeg er privilegeret med at have mange spillere, hvor Viktor Axelsen er en af dem. Jeg arbejder også med Cristinna Pedersen og Kamilla Rytter Juul, og jeg føler ikke, at det her overhovedet er toppet endnu,” fastslog årets træner anno 2017.