Det er nu en måned siden, at badminton-spilleren Carsten Mogensen faldt om og måtte hasteopereres i hjernen. Nu fortæller sportschef i Badminton Danmark, Finn Trærup-Hansen om den danske double-specialists tilstand.

Det skete torsdag middag i Idrættens Hus i forbindelse med offentliggørelsen af den danske medaljemålsætning til det forestående OL i Rio. Her ville Carsten Mogensen og hans faste makker Mathias Boe normalt være blandt de danske medaljekandidater, men med Carsten Mogensens uhyggelige hjernesygdom handler det i første omgang om at få den 32-årige badmintonspiller tilbage til et normalt liv.

»Han blev sendt lidt hurtigt hjem fra Rigshospitalet, så vi er ved at kigge på, hvordan Team Danmark-systemet og badmintonforbundet kan hjælpe ham med at komme tilbage. I første omgang gælder det jo om at komme tilbage til et almindeligt liv ligesom alle andre, der har haft sygdom i hjernen,« siger Finn Trærup-Hansen i styrkerummet i Idrættens Hus.

Carsten Mogensen faldt torsdag d. 18. februar om på sit hotelværelse under en turnering i russiske Kazan. Vennen og doublemakkeren fandt ham og fik hurtigt slået alarm, hvorefter Carsten Mogensen blev hasteopereret i Rusland. Siden har Carsten Mogensen kæmpet for at komme tilbage, og der er fremgang, lyder det fra Finn Trærup-Hansen. Men det handler om at være tålmodig.

»Det er dag for dag. Han arbejder med at kunne være mere vågen og kunne gøre flere ting. Det er den proces, han er inde i. Hvad den så ender ud i, det ved ingen på nuværende tidspunkt.«

Carsten Mogensen har flere gange været ude i Idrættens Hus, hvor Badminton Danmark hører hjemme. Dels for at genoptræne under vejledning fra Team Danmark og dels for at prøve at slå et par bolde. Allerede kort efter hjemsendelsen fra Rusland kunne han ses på banen i en video på Facebook uploadet af profilen "Mathias Boe and Carsten Mogensen".

»Det, der var vigtigt for Carsten, var at komme ned og se, om han kunne ramme bolden. Og det kan han godt. Men derfra og til at komme i træning, der er et langt stykke endnu. Det, som det først og fremmest handler om, er de almindelige hverdagsting, han skal kunne klare,« siger Finn Trærup-Hansen og fortæller, at Carsten Mogensen går fint rundt og snakker almindeligt.

»Og så kan der være dage, hvor han bliver meget træt. For eksempel i sidste uge efter han havde været nede og træne.«

Hvordan er hans humør?

»Jeg tror, hans humør er i fremgang. Det er klart, at han har haft rigtig meget at tænke over. Han har også haft rigtig meget tid til at tænke i. Jeg tror, han oplever nu, at han også selv kan mærke, det går fremad skridt for skridt. Han er også i en proces, hvor han ved, at det her tager tid.«

Hvad angår det sportslige virker OL på nuværende tidspunkt ikke realistisk. Meeen, helt at afvise muligheden vil sportschefen ikke.

Er de stadig en duo, der er i spil?

»Det ved vi ikke. Sådan som vi vurderer det, er der stadigvæk mulighed for, at de point de allerede har tjent hjem, kan være inden for kvalifikationsrammerne til OL. Derudover ved vi ingenting. Lige nu er vi nødt til at få nogle flere undersøgelser foretaget omkring Carsten,« siger Finn Trærup-Hansen, som i øvrigt erklærer sig forundret over, hvor hurtigt det gik med at få sendt Carsten Mogensen hjem fra Rigshospitalet efter hjemkomsten fra Rusland.

»Jeg skal ikke lægger skjul på, at jeg egentlig havde forventet, at da vi fløj ham tilbage til Danmark, ville denne her proces starte inde på Rigshospitalet. Men det skete ikke. Han blev sendt hjem dagen efter. Derfor er vi ved at samle op på de her ting. Han skal til nogle forskellige undersøgelser og møder med folk. Så støtter vi op alt det, vi kan.«

Skuffer det dig, at han blev sendt hurtigt hjem fra Rigshospitalet?

»Jeg blev i hvert fald overrasket. Og det betyder jo, at vi må kigge på, hvordan vi samler op på det.«