Verdens bedste Viktor er en toptunet atlet på det grønne gulv. Men uden for banen er han helt ualmindelig almindelig.

Det er en hel almindelig dag i en hel almindelig hal i Odense. Juniorer og seniorer træner side om side. I den ene ende et hold for nybegyndere, og i den anden ende en verdensmester. Ikke at det er til at se.

For det er ikke en flamboyant 23-årig Viktor Axelsen, der står med næsen i sky og ikke værdiger de andre i hallen et blik. Vidste man ikke, at Axelsen har haft et rekord-godt 2017, hvor det er lykkedes ham at vinde verdensmesterskabet i herresingle, og samtidig smashe sig vej ind på verdensrangslistens førsteplads, ville han ligne enhver anden i hallen. I hvert fald indtil han begynder at spille.

For selvom Viktor Axelsen er verdensmester, og for nylig har underskrevet en otte-cifret sponsoraftale, går han stadig rundt nøjagtigt som alle andre og samler fjerbolde. Det ændrer sig ikke, selvom man ligger nummer ét på verdensranglisten.

Han har også stadig kage med til træning, når han har vundet en turnering – som traditionen foreskriver i Odense. Og selvom de i hallen siger, at de efterhånden ikke kan klemme mere kage ned, så kendetegner det Viktor Axelsen, der med egne ord jo også »bare er Viktor«. Det forklarer hans første badmintontræner Jacob Høi, barndomsveninden Mette Schytt og hans søster Johanne Axelsen.

Aldrig suveræn

For at forstå, hvorfor Viktor Axelsen er, som han er, skal vi tilbage til dengang, hvor han første gang fik stukket en badmintonketcher i hånden. Han var seks år og var lige startet på et fredagshold med sin fætter. Ret hurtigt lagde træneren Jacob Høi mærke til, at Viktor ikke var helt som de andre. Hurtigt kom han med på klubbens talenttræning, selvom han reelt ikke var gammel nok.

Gennem ungdomsårene trænede han altid med de, der var to-tre år ældre end ham selv – og derfor var han aldrig suveræn på banen. Men kvaliteterne fornægtede sig ikke. Som syvårig deltog han i sin første U9-turnering.

Viktor Axelsen efter sejren i Japan Open.
Viktor Axelsen efter sejren i Japan Open. Foto: TORU YAMANAKA
Vis mere

»Viktor var en fighter. Han kunne simpelthen ikke tåle at se én eneste bold falde ned. Der er mange, der er ligeglade med, at der er et par bolde, der rammer jorden til træning - sådan var Viktor ikke. Han kastede sig efter alt. Også selvom oplæggeren lagde boldene dårligt. Han har altid haft en enorm vindermentalitet,« siger Jacob Høi, der var Viktor Axelsens første badmintontræner.

SFO’en blev da også valgt fra, mens badmintonhallen blev valgt til. Alle vidste, hvem Viktor var. Seniorerne spillede gerne med den unge dreng, der lå mere ned, end han stod op, når han blev kørt rundt på banen af de ældre forbilleder.

»Viktor boede nærmest i hallen som ung. Han spejlede sig virkelig i seniorerne, og tog det bedste til sig. Derfor var han også en meget moden spiller. Allerede som 13-årig begyndte han at træne med seniorspillerne,« forklarer Jacob Høi.

Dedikeret

De mange timer i hallen kostede på et tidspunkt på skolefronten. Her var Viktor og de andre på skolen i gang med at lære at læse. Bøgerne havde forskellige sværhedsgrader inddelt i niveauer, og Viktor begyndte at sidde fast på niveau to.

»Jeg gik et klassetrin under Viktor, og fordi han havde så travlt med sin badminton, var han kun på niveau to, mens jeg var nået op på niveau tre. Det kunne han simpelthen ikke have. Så han læste og læste, indtil han igen var foran mig,« siger søsteren Johanne Axelsen.

27. august vandt Viktor Axelsen VM i herresingle over Lin Dan i finalen.
27. august vandt Viktor Axelsen VM i herresingle over Lin Dan i finalen. Foto: ROBERT PERRY
Vis mere

Og sætter Viktor Axelsen sig noget for, så gør han det. 100 procent. Om det så er at smashe sig til tops, eller erstatte kylling og ris med skorzonerrødder og linser.

»Viktor fik på et tidspunkt den idé, at nu skulle han altså være vegetar. Og han endte jo med at blive alt alt for tynd, fordi han simpelthen var så vedholdende. Det var først, da han nærmest var skind og ben, at han fandt ud af, at det ikke var en så god idé,« forklarer hun.

Når hun i dag besøger storebroren, er der da heller ikke noget, der er overladt til tilfældighederne. Når verdensmesteren skal i seng, kan lillesøsteren nærmest ikke holde masken over hans rutine.

»Hele hans soveværelse er jo fyldt med kaktusser, fordi det vist skal give et godt miljø at sove i. Om aftenen tager han briller med gule glas på, og ligner virkelig jeg ved ikke hvad, for at holde det blå lys fra fjernsyn og computer ude, så han kan sove bedre,« siger Johanne Axelsen.

Ualmindelig almindelig

Han er en toptunet atlet. Og når han træder ind på banen, er der ikke andet end resultatet, der tæller. Men det er, som Viktor Axelsen er to personer. Verdens bedste badmintonspiller og mennesket uden for stregerne.

For han vil helst bare spise havregryn til morgenmad og drille sin lillesøster som alle andre storebrødre. Det er da heller ikke længe siden, at han over aftensmaden sagde til lillesøsteren, at »om jeg ligger nummer ét, to eller tredive på verdensranglisten, så er jeg jo stadig bare Viktor«.

»Når Viktor er ude at rejse, er han meget alene. Så når han kommer hjem og er sammen med os andre, skal han ligesom af med alt det, han har sparret op. Han kan blive helt overgearet og være virkelig fjollet og mærkelig. Han springer rundt, danser og synger mærkelige sange«.

»Han kan også drille mig med mit tøj. Eller hvis vi er ude at shoppe, og jeg ikke har råd til noget, kan han finde på at grine af mig og sige ’det er da bare et greb i lommen’ for at prikke lidt til mig,« siger søsteren.

Det er da også helt bevidst, at titlen som verdens bedste ikke er steget odenseaneren til hovedet. For det er kommet ind med modermælken, at være jordnær. Barndomsveninden Mette Schytt har tilbragt mange timer hos familien Axelsen og forstår godt, hvor roligheden omkring successen stammer fra.

»Jeg kan huske, at Viktors far til hans konfirmation havde taget en Yonex-sko og plantet den i noget jord som et billede på, at det er vigtigt at holde begge ben på jorden. Det har han virkelig taget til sig,« forklarer hun.

Lillesøsteren kan da også huske det første, Viktor gjorde, efter han tidligere i år blev verdensmester. For op til finalen havde Johanne ligget syg.

»Efter sejren ved Japan Open ringede Viktor med det samme hjem. Vi var helt oppe at køre, for han var jo lige blevet nummer ét på verdensranglisten. Men Viktor startede samtalen med at sige: ’Hej søs, det var godt nok fedt, hvad? Nå, hvordan går det med halsen? Har du fået sovet godt i nat?’« forklarer Johanne nærmest frustreret.

»Han er skide irriterende,« griner hun.

For perfektionistisk

Lad det være sagt med det samme. Det har virkelig været svært, at grave en pinlig detalje frem. For end ikke hans lejlighed eller barndomsværelse er rodet. Han hælder ikke to colaer i hovedet om dagen, og hvis han virkelig skal forkæle sig selv, er det tørrede dadler, der er hans ’cheat meal’.

Axelsen med sin medalje og trofæer efter VM-sejren i Glasgow.
Axelsen med sin medalje og trofæer efter VM-sejren i Glasgow. Foto: ANDY BUCHANAN
Vis mere

Alligevel er han ikke helt perfekt. Barndomstræneren Jacob Høi husker, at Viktor uden for badmintonbanen havde lidt større udfordringer, når det kom til det motoriske.

»Når vi lavede balanceøvelser, bad jeg dem altid lukke øjnene. Og der kunne man være sikker på, at der indenfor 10 sekunder lød et kæmpe brag, og så lå Viktor på jorden. Han var heller ikke så god til at sjippe og hinke,« siger Jacob Høi.

Han skal også takke sin far for, at han hjælper til i hverdagen, griner Johanne.

»Uden sin far tror jeg ikke, Viktor ville vide, hvornår han skulle gå ud med skraldespanden – eller hvordan man betaler regninger. Jeg ville ønske, at jeg kunne sige noget ’ondt’ om ham, men han er den bedste bror. Og han er nærmest for perfektionistisk,« siger Johanne Axelsen.