Lyt til artiklen
Danmark har for første gang nogensinde to medlemmer af den internationale olympiske komité (IOC). Poul-Erik Høyer, der vandt OL-guld i herresingle i badminton i 1996 i Atlanta, blev ved sessionen fredag morgen forud for vinter-OL valgt ind i IOC som det eneste nye medlem.

Som nyt IOC-medlem vil Poul-Erik Høyer suge til sig fra kronprins Frederik, der har siddet med i IOC siden efteråret 2009.

- Jeg forestiller mig bestemt, at vi kan gøre fælles front på nogle områder. Når man har to stemmer, så er der mulighed for at markere det bedre. Og vi kan supplere hinanden, det er altid bedre med to end med en.

- Det er klart, at nu har han siddet der i nogle år og fået noget erfaring, og det vil jeg selvfølgelig drage nytte af. Samtidig har han også Morten Roland (Kronprinsens presserådgiver i sportslige anliggender, red.), og han er ved at blive meget rutineret. Så det, Danmark har at arbejde med, er blevet stærkt, og det er forhåbentlig blevet endnu stærkere ved, at jeg er kommet med.

Danmarks Idrætsforbunds formand, Niels Nygaard, bekræfter, at der er et godt forhold mellem de to danske IOC-medlemmer.

- Der bliver helt sikkert et stærkt samarbejde mellem dem. Vi har lige siddet og spist frokost sammen alle tre og snakket om tingene, og det kommer til at spille rigtigt godt. De har også nogenlunde den samme alder, og de er også aktive idrætsfolk, så det er et godt afsæt.

- Jeg tror ikke lige, at de har været ude på nogen fælles træningsture i denne omgang, men det kan være, det kommer. Kronprinsen er mest til at løbe, cykle og stå langt på ski, mens Poul-Erik er gået over til være i fitness-centret, fortæller Niels Nygaard.

Høyer har gjort lynkarriere i sportens organisationer. Han blev for trekvart år siden valgt som præsident for det internationale badminton forbund, BWF. Og derudover er den travle mand også medlem af byrådet for Venstre i Gribskov Kommune.

I IOC vil han arbejde for at bekæmpe doping og match fixing og fremme åbenhed og gennemsigtighed. Selvom det styrker de danske værdier og holdninger i IOC at have to medlemmer, er Høyer først og fremmest valgt ind som badmintonsportens repræsentant.

Og han vil gøre en indsats for, at badminton også fremover skal være en olympisk idrætsgren, selvom det skadede sportens renommé, da flere par hellere ville tabe end vinde for at sikre sig den nemmest mulige semifinale-modstander ved OL i London i 2012 og i stedet efterfølgende endte med at blive diskvalificeret.

- Badminton er begunstiget af at være med ved sommer-OL, og det skal vi også gerne være i fremtiden. Man skal som forbund sikre sig, at man ikke kan se, hvem man skal møde i den næste kamp, så man kan få fordel af at tabe. Det virkede totalt komisk og pinligt, og det var rigtigt at diskvalificere dem. Det gentager sig ikke, fastslår Høyer, fuldt ud bevidst om, at badminton kan ryge ud af OL-programmet, hvis der er for mange lignende episoder.