Lyt til artiklen

B.T. Backstage tager dig i en ny serie med bag kulissen hos nogle af de største fodboldligaer i verden og giver dig gennem flere danske fodboldspillere et indblik i, hvordan livet som professionel ser ud.

I denne uge er det den danske Southampton-spiller Jannik Vestergaard, der fortæller som sin nye træner. Og så fortæller han også åbent om, hvordan det er at ende som den helt store skurk.

Fejlen

Jannik Vestergaards nye manager, Ralph Hasenhüttl, havde i sin første kamp valgt den danske midtstopper i startelleveren mod Cardiff City.

Dermed lignede det en ny og frisk start for Vestergaard, der igennem en længere periode ellers har måtte se de fleste af kampene fra bænken  - noget som han også fortalte ærligt om i sidste måneds udgave af B.T. Backstage.

Jannik Vestergaard forsøger her at redde situationen efter den mislykkede tilbageaflevering. Få sekunder efter scorer Cardiffs Callum Paterson til 1-0.
Jannik Vestergaard forsøger her at redde situationen efter den mislykkede tilbageaflevering. Få sekunder efter scorer Cardiffs Callum Paterson til 1-0. Foto: ANDREW BOYERS
Vis mere

Men i det 74. minut skete det, der ikke måtte ske. Ved stillingen 0-0 skulle danskeren lægge en aflevering tilbage til målmanden. Men han fik slet ikke ramt bolden ordenligt, og så kunne Cardiff-angriberen Callum Paterson score sejrsmålet.

»Det var ikke sjovt. Og hvis jeg havde en tidsmaskine, så var jeg nok rejst tilbage i tiden og prøvet på at ændre det, men det kan jeg ikke,« siger Jannik Vestergaard.

»Det er virkelig ærgerligt, og det gør det selvfølgelig ikke mindre ærgerligt, at det oven i i hatten er med en ny træner og lige efter en periode uden så meget spilletid. Men det er ærligt talt ikke det, der fylder hos mig,« siger Jannik Vestergaard.

»Det, der fylder mest, er, at man føler, man svigter sine holdkammerater, der kæmpede gennem hele kampen. Og så fejler jeg i et splitsekund, og så virker det hele lidt som spild. Det er det, der er værst.«

Holdet over mig

Fejlen er derfor også noget af en streg i regningen for den 26-årige dansker, der om nogen havde brug for at bevise sit værd. Men Jannik Vestergaard er ikke sådan at slå ud. Heller ikke, hvis det skulle ende med en tur på bænken, når de i weekenden møder Arsenal.

»Fodbold handler meget om resultater. Og selvom kampen gik godt, og jeg vandt en masse dueller, så kan du ikke tillade dig at lave mange blundere som forsvarsspiller. Så det kan meget vel være, at han sender mig på bænken. Det må jeg også acceptere. Lige nu er holdets succes også langt vigtigere, for vi skal snart begynde at vinde igen.«

»Gennem mine karriere er jeg også vokset allermest i de perioder, hvor jeg har mødt modstand. Hvis jeg bare havde haft det komfortabelt i resten af mine tid som professionel fodboldspiller, så havde jeg ikke taget det her skridt til den måske bedste liga i verden. Så det handler bare om at tage de udfordringer, der kommer. Jeg ved, at det i sidste ende vil gøre mig bedre.«

Vigtige måneder

Southampton må da også siges at stå midt i en krise. Premier League-klubben ligger næstsidst i rækken og har i de første 16 opgør kun gået fra banen som sejrherre én enkelt gang. Derfor kom det heller ikke som det store chok, da klubben i starten af december valgte at fyre Mark Hughes.

Jannik Vestergaard tager sig selv til hovedet, efter han har lavet en stor og kampafgørende fejl mod Cardiff.
Jannik Vestergaard tager sig selv til hovedet, efter han har lavet en stor og kampafgørende fejl mod Cardiff. Foto: ANDREW BOYERS
Vis mere

Og trænerskiftet kan meget vel ende med at være svaret. Jannik Vestergaard er nemlig meget fortrøstningsfuld omkring sin nye østrigske træner.

»Det er en ny start, og en ny mulighed for alle omkring holdet til igen at vise sig frem. Det burde egentlig være overflødigt, men nogle gange kan et trænerskifte sætte nogle ting i gang, og jeg håber selvfølgelig, at det er det, der sker.«

»Han har en klar filosofi og en klar linje for, hvordan vi skal spille. Og det, tror jeg, kommer til at gavne os rigtig meget. På den måde begynder vi alle at tænke i den samme retning. Og det er vigtigt, for når det går dårligt, så er det meget nemt at blive frustreret og begynde at gå sine egne veje.«

»Jeg synes allerede, jeg ser rigtig gode takter, og når vi kommer hen til januar og februar, så skal vi være der. Vi skal møde mange af vores direkte konkurrenter i den periode, så de måneder bliver meget vigtige og afgørende for os,« slutter Vestergaard.