Når valentinsdag falder tirsdag 14. februar, markerer det også tiårsdagen for det brutale drab på den sydafrikanske model Reeva Steenkamp.

Morderen var hendes egen kæreste, atleten Oscar Pistorius, der var kendt som Blade Runner, fordi han løb med særlige benproteser.

I 2013 skød han fire gange gennem badeværelsesdøren i parrets lejlighed. På den anden side stod Reeva Steenkamp, som blev ramt af tre af skuddene. Oscar Pistorius hævdede, at han troede, der var tale om et indbrud, men retten troede ham ikke og dømte ham til 13 års fængsel med mulighed for prøveløsladelse i 2023.

Men hvis det står til Reeva Steenkamps forældre, skal Oscar Pistorius ikke løslades. Det fortæller de i et stort interview med Daily Mail, hvor Barry Steenkamp sætter flere ord på det møde, han havde med Oscar Pistorius i fængslet sidste år.

Reeva Steenskamps forældre under retssagen.
Reeva Steenskamps forældre under retssagen. Foto: ANTOINE DE RAS
Vis mere

»Jeg sagde direkte til Oscar, at han havde skudt min datter bevidst, men han nægtede. Han holdt fast i sin historie om, at han troede, det var et indbrud. Efter alle de her år venter vi stadig på, at han indrømmer, at han gjorde det i vrede. Det er alt, vi vil have,« forklarer han og fortsætter:

»Hvis han fortalte mig sandheden, havde han været en fri mand nu, og jeg ville lade loven gå sin gang med hans prøveløsladelse. Men jeg spildte min tid. Han er en morder, og han bør forblive i fængslet.«

Reeva Steenkamps mor, June, var ikke med, da hun ikke var sikker på, at hun ville kunne styre sit temperament, hvis hun skulle side over for datterens morder.

»Jeg kunne ikke se mig selv være der uden at ville gøre ham ondt. Jeg ville ikke risikere at komme i fængsel, fordi jeg overfaldt ham, og det havde der været stor risiko for,« siger hun.

Reeva Steenkamp og Oscar Pistorius.
Reeva Steenkamp og Oscar Pistorius. Foto: LUCKY NXUMALO
Vis mere

»Jeg synes ikke, at hans dom er lang nok. Hvis du tager et liv, må du betale med et liv som fængslet.«

I stedet gav June Steenkamp sin mand et brev med, som han læste højt for datterens morder. Og det var mere, end Oscar Pistorius kunne klare, da han, ifølge Barry Steenkamp, begyndte at græde som et lille barn.

Forældrenes stærke modstand menes at blive taget med i betragtning, når det skal afgøres, om Oscar Pistorius skal prøveløslades. Samtidig fik Barry Steenkamp også, da de sad ansigt til ansigt, gjort det klart for Oscar Pistorius, at han aldrig igen kommer til at leve et normalt liv, selvom han bliver en fri mand.

»Han må indse, at han aldrig bare kommer til at kunne gå ind på en bar … på mange måder bliver han aldrig fri.«

Reeva Steenkamp arbejdede som model, tv-vært og advokatfuldmægtig. Hun blev 29 år gammel.