Sporingsdata har afsløret, et en skotsk langdistanceløber snød under et løb.

Løberen, den 47-årige kvinde Joasia Zakrzewski, blev træt undervejs i løbet – og så kørte hun i bil fire kilometer af strækningen.

Joasia Zakrzewski arbejder som læge i Dumfries i Skotland og er i fritiden langdistanceløber, skriver Sky News.

Hun har løbet masser af langdistanceløb og sat mange løbsrekorder i karrieren.

Hun blev for eksempel nummer tre i 2023 GB Ultras Manchester ved Liverpool 50 mileræset tidligere i denne måned. Det blev hun kun få uger efter, at hun vandt et 48-timers ræs over 410 kilometer i Taipei i Taiwan i Asien.

Imidlertid blev hun fældet som snyder i Liverpool-løbet. Takket være data, der blev uploadet til Strava, som er en app beregnet for løbere og cyklister. Den afslørede, at hun havde kørt i bil fire kilometer af strækningen.

Straffen kom prompte. Hun blev frataget sin tredjeplads, og sagen blev sendt til videre behandling i forbundet UK Athletics

Hun undskylder mange gange for det, hun har gjort, sagde hun til BBC, og forklarer det med, at hun var træt oven på turen fra Australien til Storbritannien.

Hun har samarbejdet fuldstændigt med løbets organisatorer, som hun har givet fuld indsigt i, hvad der egentlig skete.

Tredjepladsen gik i stedet til Mel Sykes, som tweetede om det, der skete:

'Hvordan kan en, som ved, at hun har snydt, da hun passerer målstregen, tage imod medaljen og få taget foto af sig?!'

'Med al den data, vi kan analysere i dag, så er det et godt værktøj i situationer som denne. Du skal nemlig være en superkvinde for at løbe så stærkt,' skriver hun.