Den russiske præsident, Vladimir Putin, er villig til at grave dybt for at gøre op med landets massive dopingproblem, men Putin vil ikke have kollektiv straf.

Skal Rusland formenes adgang til OL i Rio næste sommer?

Nej, siger den russiske præsident Vladimir Putin, efter at den gamle stormagt er blevet afsløret i et statsligt subsidieret dopingprogram, som har sendt rystelser igennem international topidræt.

Under et krisemøde i OL-byen Sochi onsdag erklærede Putin at ville til bunds i de ellers meget dybtliggende problemer, Rusland står overfor.

»Rusland må og skal gøre alt for at udrydde doping,« understregede Putin ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den opgave bliver omfangsrig, for ifølge den 320 sider lange rapport, som det globale anti doping agentur WADA har sendt ud tidligere på ugen, har alle ender og kanter af den russiske atletikverden været inficeret med biokemisk fusk.

Atleter har været sat på medicinsk rådgivning, dopinglaboratorier har destrueret prøver, anti doping kontrolinstanser har adviseret om uanmeldte test, og skulle det endelig gå galt, har man sågar haft mulighed for at købe frisag hos det Internationale Atletikforbund IAAF, hvor korruptionen har været så omfattende, at det har udviklet sig til en politisag mod eks-præsident Lamone Diack og hans søn.

Putin har som et modsvar til miseren sagt, at Rusland vil iværksætte en undersøgelse, men at det ikke skal medføre en udelukkelse fra Legene i Rio 2016.

»Straffen skal være individuel og ikke kollektiv. Jeg vil bede min sportsminister og alle de kolleger, der er involveret i sporten, give disse problemer mest mulig opmærksomhed.«

»Det er helt essentielt, at vi gennemfører vores egen undersøgelse, at vi gør det åbent og i samarbejde med det internationale anti doping system,« understregede Putin.

Skandalen, som involverer et vidtforgrenet netværk af høj og lav i russisk atletik, tog for alvor fart hen over forår og sommer, da den tyske tv-station ARD begyndte at grave i problemerne.

Efter de første afsløringer har WADA iværksat den undersøgelse, som kaster et mistankens skær ikke bare over Rusland, men andre dele af den internationale atletikverden.