Der løb et chok gennem atletikverdenen, da den magtfulde træner Alberto Salazar i 2019 blev taget af det amerikanske antidopingagentur og to år senere blev udelukket fra sporten på livstid – anklaget for seksuel chikane.

Især det tidligere løbetalent Mary Cain gik forrest og fortalte om sine barske oplevelser med sin forhenværende træner, der i dag er 63 år.

Men nu er den norske avis Dagbladet gået ind i sagen igen, og kan berette om nogle af de metoder, Salazar gjorde brug af, for at få løberne til at præstere bedre.

»Dagbladet har talt med flere, der har arbejdet med eller omkring Salazar gennem karrieren, og alle er enige om, at han gjorde ALT for at få atleterne til at løbe hurtigere, hvad enten det drejede sig om teknologiske hjælpemidler eller anden innovation,« skriver Dagbladet og fortsætter:

»Hvis det ikke var på dopinglisten, var det lovligt. Han badede i gråzonen, havde travlt med at teste alt, og han havde kontrollen over sine egne atleter.«

Avisen har også været i kontakt med en unavngiven amerikansk atlet, der fortæller, at Salazar bad ham løbe 125 meter.

Atleten kunne ikke forstå, hvorfor det ikke var distancer på 100 eller 150 meter, men det vidste Salazar angiveligt.

»Jeg tror, ​​man begynder at producere mælkesyre efter 130 meter. Løber du 125, så kan vi gemme mælkesyren til endnu en dag,« lød det fra mestertræneren.

Mary Cain og Alberto Salazar i 2013.
Mary Cain og Alberto Salazar i 2013. Foto: Don Ryan
Vis mere

Og ifølge atleten var det 'typisk ham'. Salazar fandt altid på ting, ingen andre havde fundet på.

Til sidst havde han fundet på for mange ting, og så gik den ikke længere.

Det amerikanske antidopingagentur havde efterforsket Salazar og hans nære kollega dr. Jeffrey Brown i en årrække, og under VM i 2019, var det slut. Både Brown og Salazar fik fire års karantæne for overtrædelse af dopingreglerne – herunder testosteronforsøg og undgåelse af dopingkontroller.

Efterfølgende indrømmede Salazar at have testet testosteroncreme på en træner og sin egen søn.

Alberto Salazar med Mo Farah og Galen Rupp.
Alberto Salazar med Mo Farah og Galen Rupp. Foto: JUNG YEON-JE
Vis mere

Dopingdommen var dog kun starten af nedturen for Alberto Salazar.

I efteråret 2019 – kun kort tid efter skandalen til VM – stod Mary Cain frem og fortalte, hvordan Salazar angiveligt skulle have udsat hende for chikane og psykisk vold igennem sine fire år i atletikprogrammet Nike Oregon Project, som Salazar var en stor del af.

Blandt anklagerne lyder det, at Salazar gjorde alt for at kontrollere hendes vægt, hvilket resulterede i depression og angst.

»Jeg følte mig så bange, alene og fanget. Jeg begyndte at få selvmordstanker. Jeg begyndte at skære i mig selv. Nogle så det, men der var ingen, der gjorde noget,« fortæller den i dag 26-årige Mary Cain, som efterfølgende sagsøgte Nike, der stod bag atletikprojektet.

Mary Cain stod frem i efteråret 2019 og fortalte om sine oplevelser med Salazar.
Mary Cain stod frem i efteråret 2019 og fortalte om sine oplevelser med Salazar. Foto: Charlie Neibergall
Vis mere

I 2021 afviste Salazar, der blandt andet har været træner for den firedobbelte britiske OL-guldvinder Mo Farah, alle anklager.

»Jeg har aldrig misbrugt nogen seksuelt eller gjort noget seksuelt upassende. Det er ikke sådan, jeg er. Jeg er en hengiven mand, far og et menneske. Seksuelt misbrug går imod alt, hvad jeg står for. Jeg føler med dem, der er blevet seksuelt misbrugt, men jeg har ikke gjort noget,« sagde han til The New York Times ifølge Dagbladet.