66-årige Rosie Ruiz er død. Hun er kendt som personen bag et af sportshistoriens største svindelnumre.

Men der er hverken tale om doping eller matchfixing.

På en forårsdag i 1980 var det den cubanskfødte kvinde, der efter 2 timer, 31 minutter og 56 sekunder kunne løbe over målstregen som første kvinde ved det årlige Boston Marathon.

Efter de lidt mere end 42 kilometer kunne hun række armene i vejret som vinder af løbet, men mange mente, at hun ikke lignede en, der var så hårdt ramt.

Og det var hun da heller ikke.

Ingen konkurrenter, tilskuere eller fotografer havde spottet hende på de første 40 kilometer af ruten. Men pludseligt var hun hoppet ind i løbet kort før mål.

»Vi vidste, hun var hoppet ind i løbet. Vi, der vidste hvad maraton var, vidste det. Hun svedte ikke nok, hun havde en tung trøje på, hun anede intet om løb,« siger Bill Rodgers, der vandt herrernes løb samme år, til nyhedsbureauet AP.

Der skulle dog to studerende fra Harvard til, før hun blev fanget.

De to studerende så Rosie Ruiz hoppe ind i løbet cirka 1500 meter før mål, og da hun også var blevet udspurgt om sine træningsmetoder af atletikforeningen i Boston uden at kunne give ordentligt svar, var det ganske sikkert.

Otte dage efter sin sejr den 21. april 1980, fik hun fratrukket den igen. Rosie Ruiz fastholdt, at hun ikke havde snydt og leverede aldrig sin vindermedalje tilbage.

Rosie Ruiz havde et liv på kanten af loven. I 1982 stjal hun checks og kontanter til en værdi af 60.000 dollars af sin daværende arbejdsgiver, og året efter blev hun idømt tre års fængsel for kokainsmugling.

Hun døde 8. juli 2019 i Florida. Det fremgik af en dødsannonce, hvor der intet var nævnt om hendes løbehistorie. Der gik en lille måned, før mediet Lets Run opdagede, at det var hende.